COVID-19: Prima imagine a variantei Omicron care arată numărul mai mare de mutații comparativ cu varianta Delta de coronavirus

Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it
Varianta mutantă Omicron a coronavirusului care a declanșat pandemia COVID-19 are mult mai multe mutații față de varianta Delta, conform unei prime imagini realizate de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma asupra acestei noi variante semnalate miercuri de Africa de Sud și care deja este prezentă în Europa și în alte părți ale lumii.

Pe imaginea tridimensională a variantei muntante Omicron a coronavirusului care a declanșat pandemia COVID-19, care seamănă cu o hartă, este pusă față în față cu varianta Delta care e, deocamdată, majoritare în lume. „ Variantra Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutații), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacționează cu celulele umane”, explică echipa de cercetători.

Este prima fotografie din lume a variantei Omicron, o lucrare la departamentul de cercetare al Bambino Gesu din Roma (coordonată de profesorul Carlo Federico Perno), sub supravegherea directă a profesorului Claudia Alteri (colaborator la Universitatea de Stat din Milano), de Valentino Costabile, Rossana Scutari și Luna Colagrossi, conform www.agi.it. 

Cercetătorii italieni au precizat că numărul mare de mutații al variantei Omicron „nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă”, așadar „alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă ori mai periculoasă”.

Echipa spitalului Bambino Gesu s-a axat în cercetarea sa asupra studierii mutațiilor la nivelul structurii tridimensionale a proteinei spike. Această proteină, care este partea virusului studiată cu cea mai mare atenție, este responsabilă cu recunoașterea receptorului uman și cu pătrunderea virusului în interiorul celulelor, iar vaccinurile și anticorpii monoclonali acționează asupra acestei proteine.

Imaginea a fost realizată pe baza secvențierii genetice a acestei noi variante care se manifestă, deocamdată, în special din Botswana, Africa de Sud și Hong Kong, acestea fiind primele locuri unde Omicron a fost descoperită.

„Această imagine, ce reprezintă oarecum harta tuturor variațiilor, descrie mutațiile Omicron, dar fără să le definească rolul”, precizează profesoara de microbiologie Claudia Alteri, membră a respectivei echipe de cercetare. „De acum înainte este important să definim, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii virusului sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu”, concluzionează ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel