COVID-19 legat de un risc crescut pentru Parkinson

Coronavirus, COVID-19
Una dintre complicațiile COVID-19 poate fi dezvoltarea bolii Parkinson, sugerează noi date.

Au fost publicate trei rapoarte de caz ale unor pacienți relativ tineri cu COVID-19 care au dezvoltat Parkinson, fie de unul singur, fie cu alte simptome, în decurs de 2 până la 5 săptămâni de la contractarea bolii cauzate de coronavirus. Un al patrulea caz este analizat deocamdată. 

Cele trei cazuri și posibila explicație a modului în care COVID-19 ar putea cauza Parkinson sunt discutate într-un articol publicat online în Trends in Neurosciences (link direct analiză).

„Dacă această legătură este reală, s-ar putea să avem o epidemie de boală Parkinson în viitor”, a declarat pentru Medscape Medical News autorul principal al articolului, dr Patrik Brundin.

Brundin este directorul Centrului pentru Științe Neurodegenerative de la Van Andel Research Institute din Grand Rapids. Co-autori sunt dr Avindra Nath, de la Institutul Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral, și dr David Beckham, profesor asociat de medicină-boli infecțioase la Universitatea din Colorado Anschutz, din Aurora.

Conform analizei lor cei trei pacienți din cazurile publicate aveau 35, 45 și 58 de ani. Toți au avut infecții respiratorii severe COVID-10 care au necesitat spitalizare. Pentru doi din cei trei pacienți, simptomele Parkinson s-au diminuat atunci când li s-au administrat medicamente tradiționale pentru Parkinson. Al treilea pacient și-a revenit fără medicamente.

În toate cazurile, imagistica creierului a dezvăluit semne clasice ale bolii Parkinson. Niciunul nu a avut antecedente familiale de boală Parkinson sau Parkinson prodromal, în care pacienții nu prezintă semne tradiționale de boală, dar prezintă un risc mai mare de a o dezvolta. Un pacient a fost supus testării genetice și nu s-a descoperit că are nicio variantă de risc pentru Parkinson.

„Aceste cazuri de Parkinson acut la pacienții cu COVID-19 sunt cu adevărat remarcabile”, a spus dr Brundin.  „Au apărut la oameni relativ tineri - mult mai tineri decât vârsta medie de dezvoltare a Parkinson - și niciunul nu a avut antecedente familiale sau semne timpurii, iar asta este o observație uimitoare”, a mai arătat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel