COVID-19: infecția ar putea avea o legătură cu instalarea diabetului
23 dec 2021, 08:19

Diabet
Infecția COVID-19 ar putea avea o legătură cu instalarea diabetului. Iată ce spun experții:

Dincolo de faptul că un mare număr de diabetici nu știu că suferă de această boală până în momentul în care sunt internați cu o altă afecțiune (iar mai nou, aceasta se întâmplă să fie COVID-19), infecția cu noul coronavirus ar putea chiar să provoace instalarea diabetului.

Iată cum:

Experții au descoperit că virusul care provoacă COVID-19 poate ataca direct structurile producătoare de insulină din pancreas. Potrivit blogului directorului NIH, cercetătorii au descoperit că virusul, numit SARS-CoV-2, afectează pancreasul în trei moduri diferite.

În primul rând, poate afecta în mod direct celulele beta pancreatice, cele care produc insulină, reducându-le capacitatea de a produce suficientă insulină pentru a menține glicemia sub control.

În al doilea rând, pe măsură ce virusul se multiplică în pancreas, poate deteriora și celulele care înconjoară direct celulele beta, care sunt necesare pentru eliberarea corectă a insulinei.

În al treilea rând, virusul pare să reprogrameze și celulele supraviețuitoare, făcându-le să funcționeze defectuos, ceea ce poate face ravagii cu reglarea zahărului din sânge.

Experții cercetează, în prezent, această legătură în continuare și caută medicamente care ar putea întrerupe acest proces. Un grup de cercetători a început un registru pentru a colecta informații despre cazurile de diabet asociate cu COVID, în speranța de a afla mai multe despre conexiune.

Descoperirile arată importanța luării de măsuri pentru a evita infecțiile cu COVID, în special vaccinarea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?