Aspergiloza la pacienții cu forme severe a bolii COVID-19 a fost identificată la nivel global, inclusiv la pacienții anterior sănătoși, fără condiții preexistente de imunocompresie.
Aspergiloza pulmonară invazivă este adesea diagnosticată greșit. De fapt, un studiu din 2012 a constatat că a fost unul dintre diagnosticele grave cele mai frecvent ratate și identificate la autopsie, în rândul pacienților din terapia intensivă. Adevărata incidență a aspergilozei pulmonare este necunoscută. Numărul cazurilor raportate este mic, deși acest lucru poate reflecta un subdiagnostic.
Un rezultat seric pozitiv al galactomananului ar fi extrem de suspect pentru aspergiloză pulmonară, dar nu ar trebui utilizat un rezultat negativ pentru a exclude diagnosticul, în parte, deoarece aspergiloza pulmonară poate fi mai puțin invazivă decât la gazdele imunocompromise sever. Beta-D-glucan seric poate fi, de asemenea, util, la fel ca și testul reacției în lanț a polimerazei pentru Aspergillus.
Diagnosticul aspergilozei invazive se bazează pe cultivarea Aspergillus din probe respiratorii sau galactomanan pozitiv în ser sau lavaj bronhoalveolar.
Deși liniile directoare COVID-19 nu recomandă bronhoscopia ca metodă de diagnostic de rutină la pacienții cu COVID-19 din cauza riscului de generare de aerosoli, eșantionarea endotraheală sau eșantionarea nedirecționată a lavajului bronhoalveolar poate fi făcută, dacă se suspectează aspergiloză pulmonară. Un rezultat pozitiv al galactomananului respirator este sugestiv pentru aspergiloză pulmonară.
Utilizarea corticosteroizilor este un factor de risc pentru aspergiloza invazivă, deși aspergiloza poate apărea la pacienții ventilați mecanic care nu au primit aceste medicamente. Rezultatele studiului RECUPERARE care arată un beneficiu al utilizării dexametazonei în tratamentul pacienților cu COVID-19, terapia cu dexametazona a fost adoptată în ghidurile de tratament pentru COVID-19 sever, care ar putea crește riscul de aspergiloză pulmonară invazivă.
Aspergiloza apare ca o complicație mortală a gripei severe și a COVID-19, dar una dintre care mulți furnizori de asistență medicală din SUA nu știu. Ca urmare, apar întârzieri în diagnostic sau diagnostice greșite, ceea ce duce probabil la creșterea mortalității prin aspergiloză.
Orice pacient cu COVID-19 sever poate fi expus riscului de aspergiloză pulmonară, iar utilizarea adjuvantă pe scară largă a dexametazonei pentru gestionarea COVID-19 severă determină o preocupare suplimentară pentru aspergiloză secundară. Furnizorii de servicii medicale care tratează pacienții cu afecțiuni critice cu COVID-19 ar trebui să ia în considerare aspergiloza și să știe cum să detecteze această complicație emergentă, notează medscape.com.
Dr. Adrian Wiener, din cadrul...
Cristina Pricop, Head of Public...
Marius Geantă de la Centrul pentru...
Conf. dr. Irina Dumitru a explicat la...
Prof univ Doina Azoicăi de la UMF...
Prof. dr. Florin MIHĂLȚAN, medic...
Profesorul Alexandru Rafila,...
Prof. dr. Florin MIHĂLȚAN, medic...
Reprezentantul României la OMS,...
Consilierul prezidențial Diana Păun a...
Trustul de presă DC Media Group, din...
Peste 2.900 de persoane s-au infectat...
Medicii atrag atenția asupra riscului...
Plitidepsina este medicamentul care a...
Pentru prima oară, de când Spitalul...
O mare companie farmaceutică a...
O cercetare realizată de americani în...
Din 15 ianuarie și până joi, 28...
Dan Cosmin Opruța, primar într-o...
Hipoglicemia reactivă (scăderea...
Varianta britanică a virusului...
Măștile românești sunt bune și...
Un studiu recent a analizat...
Cardamomul este un condiment des...
Într-o discuție legată de...
Mihai Budeanu, celebrul cântăreț din...
Oamenii de știință turci au dezvoltat...
Prof dr Alexandru Rafila a explicat...
Reprezentanții CNCAV au răspuns la...
OXYCODONUM – prospect. Acțiune:...
Copiii poate nu se infectează la fel...
Dr Mircea Dediu, reputat oncolog,...
Dr Iosif Niculescu, medic primar...
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a...
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu...
OXYBUTYNINUM – prospect. Acțiune:...