COVID-19. Imunitatea colectivă, ce înseamnă și cum ar fi posibilă

Medic, pandemie
După ce pandemia COVID-19 s-a răspândit în întreaga lume, medicii, oamenii de știință și liderii guvernamentali au spus că, odată obținută imunitatea colectivă, răspândirea virusului ar fi mai puțin amenințătoare.

Imunitatea colectivă este atinsă când majoritatea unei populații - 70 până la 90% - devine imună la o boală infecțioasă, fie pentru că s-au infectat și s-au recuperat, fie prin vaccinare. Când se întâmplă asta, este mai puțin probabil ca boala să se răspândească la persoane care nu sunt imune, deoarece pur și simplu nu există suficienți transportatori infecțioși pentru a ajunge la ele.

Există doar două modalități de a ajunge acolo: vaccinarea în masă, care pentru Covid-19 este încă la mai multe luni distanță sau prin infectarea în masă, care ar putea duce la imunitate.

Imunitatea colectivă prin infectare nu este lipsită de riscuri

Potrivit CNN, cei mai mulți medici și experți sunt de acord că permiterea Covid-19 să infecteze populația ar putea contribui la atingerea imunității colective mai rapid, dar asta ar fi însă copleșitor pentru spitale. Mai multe persoane ar muri, nu doar din cauza COVID-19, ci și din alte infecții. De aceea, izolarea și distanțarea socială, ar aplatiza curba.

"Avantajul extinderii numărului de cazuri este că nu vom depăși capacitatea spitalelor de îngrijire a celor care sunt deosebit de bolnavi", a declarat pentru CNN, dr. H. Cody Meissner, șeful secției de boli infecțioase pediatrice la Școala Medicală Universitară Tufts, Michael Smerconish, în martie.

Astfel că, apare problema că nu știm cu adevărat cum funcționează imunitatea cu acest virus.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog de boli infecțioase la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a spus că nu se știe dacă persoanele care au fost expuse la virus devin complet imune la acesta și, dacă da, cât timp. De aceea, guvernele ar trebui să aștepte un vaccin, a spus ea.

OMS a „văzut unele rezultate preliminare, unele studii preliminare, rezultate publicate în prealabil, unde unele persoane au dezvoltat un răspuns imun", a spus Van Kerkhove. „Nu știm dacă asta conferă de fapt imunitate, ceea ce ar înseamna că sunt protejate în totalitate".

Vaccinul este soluția, a adăugat ea. "Adică, recent, am avut peste 130 de dezvoltatori, oameni de știință, companii care se reunesc pentru a spune că ar fi dispuși să lucreze cu noi - să lucreze la nivel global pentru a găsi un vaccin".

Și, în timp ce tinerii sunt mult mai puțin susceptibili să moară din cauza Covid-19, pot fi însă suficient de bolnavi pentru a necesita spitalizare.

Chiar dacă infectarea cu Covid-19 ar putea face ca oamenii să fie imuni la infecțiile viitoare, SUA nu a avut suficiente cazuri pentru a se apropia de imunitatea colectivă.

"Nivelul persoanelor infectate, nu cred că ar crește la nivelul pentru ceea ce numim protecția prin imunitate colectivă", a declarat pentru CNN dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

„Ar putea însemna că îi va proteja pe cei care au fost expuși, dar la nivelul comunității nu ar fi suficiente infectări pentru a avea într-adevăr imunitate colectivă", a spus Fauci.

Întrucât încă nu a fost creat un vaccin pentru noul coronavirus, unii au susținut că națiunile ar trebui să renunțe la izolarea totală și să încerce să obțină imunitate colectivă, păstrând grupele vulnerabile în carantină, dar, în același timp, lăsând pe ceilalți să trăiască normal și să se infecteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel