COVID-19: Dispozitiv revoluționar, reduce riscul de infecție la Terapie Intensivă. Premieră națională

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Timișoara au realizat și testează, în premieră națională, un dispozitiv care ar putea reduce riscul de infecție în secțiile de Terapie Intensivă care tratează bolnavii cu COVID-19 intubați.

Colectivele de cercetare din cadrul Universității Politehnica Timișoara au realizat, în premieră cel puțin națională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienții cu COVID-19, cu care ar putea fi dotate secțiile de terapie intensivă, și care ar fi deosebit de util în special acum, în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice a aerului expirat de pacienții cu COVID-19 aflați în stare critică, infectați cu SARS-CoV-2, care sunt intubați și ventilați mecanic. Reducerea încărcăturii microbiologice se face prin prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului (locul pe unde iese aerul expirat de pacient) care actualmente comunică liber cu atmosfera.

 

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienți, realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și MEO (Măsurări și Electronică Optică) din cadrul Universității Politehnica Timișoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătățirii produsului, a fost apreciat de medicii anesteziști ca fiind extrem de util.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promițătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel