COVID-19: Consultul oftalmologic pe timp de pandemie

La un pas să-și piardă vederea
Oftalmologii SJUBM vin în sprijinul pacienților cu informații de specialitate, în contextul pandemiei de coronavirus.

Specialiștii oftalmologi de la SJU Baia Mare vin cu o serie de recomandări pacienților care suferă de astfel de afecțiuni, în contextul pandemiei e coronavirus și a stării de urgență, mai ales că există un simptom al infecției cu COVID-19 legat de afecțiunile oftalmologice.  

„Există studii care demonstrează că infecția cu COVID-19 poate provoca conjunctivită foliculară, ușor de confundat cu alte cauze de conjunctivită virală și care poate avea ca și cale de transmitere contactul aerosolilor infectați cu conjunctivă. Deși conjunctivita poate să apară la pacienții infectați, acesta este un eveniment neobișnuit și alte forme de conjunctivită sunt mai probabile”, transmite dr. Doina Chirilă , medic șef Compartiment Oftalmologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM).

Probleme non-urgente

Medicul explică ce ar trebui să facă pacienții în situațiile în care afecțiunile oculare nu sunt urgente și suportă amânare. „Având în vedere starea de urgență și ținând cont de ghidurile AAO (American Academy of Ophtalmology) este recomandată amânarea consultațiilor/intervențiilor chirurgicale în regim ambulator, reprogramarea pacienților cu probleme oftalmologice non-urgente și evitarea utilizării echipamentelor medicale care nu pot fi sterilizate/dezinfectate în mod corespunzător, cum ar fi aparatele de câmp vizual, tonometre cu contact.

Pentru cazurile non – urgențe oftalmologice se recomandă contactarea medicului de familie sau a serviciilor telemedicale (telefon , online).”

Ce e de făcut în situații de urgență

„Pentru urgențele oftalmologice, în vederea minimalizării riscului transmisiei, se asigură echipamentul de protecție personalului medical, masca pentru pacient, scut de protecție la biomicroscop, pacientul/medicul comunică verbal cât mai puțin datorită specificului consultului oftalmologic, care presupune distanța foarte mică în timpul examinării”, a precizat dr. Doina Chirilă, medic șef Compartiment Oftalmologie SJUBM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel