COVID-19, ce trebuie să facă pacienții cu afecțiuni endocrine, în contextul pandemiei: un medic explică

Deficiența de vitamina D afectează funcționarea creierului
Medicul endocrinolog Cozma Ioana Anca are o serie de recomandări pentru pacienții cu afecțiuni endocrine, precum insuficența suprarenală, sindrom Cushing, acromegalie și deficit de vitamina D, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Atunci când vine vorba despre glandele endocrine, toată lumea se gândește la tiroidă, însă sistemul endocrin are mai multe glande care pot crea probleme.

Dr. Cozma Ioana Anca, medic primar endocrinolog și coordonator al Compartimentului de Endocrinologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare transmite pacienților recomandări de specialitate privind Covid-19 în afecțiunile endocrine precum insuficența suprarenală, sindrom Cushing, acromegalie și deficit de vitamina D.

Insuficiență suprarenală: nu întrerupeți brusc tratamentul

„În insuficența suprarenală este recomandat să aveți stocuri suficiente de medicamente pentru măcar o lună (glucocorticoizi sub formă de tablete sau injecții) pentru a putea menține izolarea socială necesară. Nu întrerupeți brusc tratamentul glucocorticoid.
Dacă urmati tratament cu substituție cu glucocorticoizi (hidrocortizon, prednison) și prezentați tuse și febră, dublați doza de substituție pe parcursul episodului febril. Dacă simptomele se înrăutățesc sau se asociază cu vărsături, diaree, adresați-vă de urgență medicului”, explică ea pe pagina de socializare a unității medicale.
„Dacă prezentați simptome compatibile cu o posibilă infecție cu COVID-19 (febră, tuse nou apărută sau accetuată recent, dificultăți de respirație), mai ales dacă ați vizitat în ultimele 14 zile o țară afectată sau dacă ați luat contact cu o persoană posibil infectată, consultați telefonic sau prin e-mail medicul de familie și/sau medicul curant”, continuă recomandările.

Sindromul Cushing, risc mai mare la pacienții cu boala necontrolată

În Sindromul Cushing, medicul mai arată că până în prezent nu sunt date disponibile despre evoluția infecției COVID-19 la pacienții cu această afecțiune. „La acești pacienți la care boala este activă, necontrolată, este cunoscut un risc mai mare de infecții. În această categorie intră și pacienții cu corticoterapie cronică (sd. Cushing exogen)”, explică medicul.

Acromegalia nu crește riscul de infecții

Acromegalia nu este o boală care crește riscul de infectare cu COVID-19, explică medicul. Totuși, continuă ea, „prin unele complicații ale sale (diabet zaharat de tip II și sindrom de apnee în somn) crește riscul pacienților de a dezvolta forme mai grave, cu insuficiență respiratorie, în cazul infecției cu COVID-19. Acești pacienți reprezintă un grup de risc și li se recomandă respectarea, cu strictete, a tuturor măsurilor de prevenție (autoizolare, distanțare socială, igienă extrem de riguroasă) cât și continuarea, fără întrerupere a medicației cronice recomandate.”

Deficitul de vitamina D în infecția cu COVID-19

„Recomandarea de suplimentare cu doze zilnice de vitamina D rămâne, în continuare, pentru persoanele cu insuficiență/deficit (în cazul pacienților vârstnici, imobilizați, copii în perioadele de creștere) mai ales pe perioada limitării exercitiului fizic în aer liber și a expunerii la soare”, mai spuen emdicul endocrinolog.

Medicul mai arată că dincolo de envoia de a respecta măsurile impuse de autorități, mulți medici vor fi capabili să ofere pacienților unele consultații la distanță (telefonice, apeluri video sau e-mail) în această perioadă, în funcție de disponibilitate și de programul impus de unitatea sanitară în care își desfășoară activitatea. „Este important ca pacienții cu tratament cronic, care se simt bine, să nu contacteze în mod nenecesar medicul în această perioadă. Valabilitatea prescripțiilor de rețete pentru tratamentele cronice se prelungește automat, pe perioada stării de urgență. Dacă însă, apar simptome fără caracter de urgență, un contact la distanță cu medicul este indicat și în mai multe situații un set de analize, urmat de o consultație telefonică sau pe e-mail vor rezolva problema.
Dacă sunteți sfătuiți să mergeți la spital, purtați o mască facială”, mai precizează medicul.

De asemenea, ea reomandă pacienților să ia măsuri pentru întărirea sistemului imunitar: „dormiți suficient noaptea, miscați-vă cât de mult posibil, păstrați o dietă bogată în nutrienți și un aport de lichide suficient.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel