COVID-19: cât de eficient este tratamentul preventiv cu anticoagulante

Medicamente
Odată ce s-a aflat că boala COVID-19 provoacă distrugeri în organism prin formarea de cheaguri de sânge, mulți s-au gândit că soluția este tratamentul preventiv cu anticoagulante. Cercetătorii au analizat eficiența acestui tip de tratament.

Pastilele anticoagulante orale directe sunt utilizate în tratamentul fibrilației atriale prin prevenirea formării cheagurilor de sânge. Chiar dacă cheagurile de sânge sunt considerate a contribui la complicațiile cauzate de noua infecție cu coronavirus, utilizatorii acestei clase de medicamente nu par să fie protejați împotriva COVID-19 severă, relatează un mare studiu suedez de registru de la Institutul Karolinska publicat în Journal of Internal Medicine .
La începutul pandemiei în curs, s-au raportat că mulți pacienți cu COVID-19 sever au avut cheaguri de sânge în arterele pulmonare și în alte părți ale corpului.
„Ipoteza noastră a fost că cheagurile de sânge în sine ar putea contribui la deteriorarea funcțională severă a plămânilor și a altor organe care este asociată cu COVID-19, deci s-ar crede că tratamentul preventiv cu anticoagulante ar oferi o oarecare protecție”, spune Benjamin Flam, doctorat student la Departamentul de Fiziologie și Farmacologie, Karolinska Institutet, și medic specialist în anesteziologie și terapie intensivă la Spitalul Universitar Karolinska.

Studiu bazat pe registru al pacienților

Pentru a afla dacă acesta a fost cazul, echipa de la KI a efectuat un studiu bazat pe registru al pacienților tratați cu medicamente anticoagulante din alte motive decât COVID-19. Studiul a inclus peste 100.000 de suedezi cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, cu fibrilație atrială tratată cu pastile anticoagulante directe. Grupurile de control au inclus peste 350.000 de indivizi cu boli cardiovasculare care nu luau astfel de medicamente.
Cercetătorii au examinat apoi ratele de spitalizare, terapie intensivă și decese cauzate de COVID-19 în perioada 1 februarie - 31 mai 2020, ajustându-se pentru factori precum vârsta, sexul, locul de reședință și alte boli și medicamente.

Nicio diferență între grupuri

Rezultatele studiului observațional arată că utilizarea pastilelor anticoagulante orale directe nu a redus rata spitalizării, terapiei intensive sau a mortalității cauzate de COVID-19.
„Constatările noastre sugerează că tratamentul timpuriu cu pastile anticoagulante orale directe nu protejează împotriva COVID-19 severă, dar acestea ar trebui tratate cu prudență, deoarece ar putea rămâne diferențe intre grupurile care sunt dificil de măsurat”, spune Benjamin Flam. „De asemenea, studiul nostru nu spune dacă alte tipuri de anticoagulante ar putea fi eficiente, dar se fac numeroase studii clinice în întreaga lume.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel