COVID-19: când se așteaptă o scădere a numărului de cazuri
05 aug 2020, 14:58

Cumparaturi
Un medic apreciază că numărul de cazuri de infecții cu COVID-19 ar putea începe să scadă. El a precizat când s-ar putea ajunge acolo și în ce condiții.

După jumătatea lunii august se așteaptă ca numărul infecțiilor cu COVID-19 să înceapă să scadă, cel puțin asta spune medic infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, citat de Antena 3. Asta, însă, se va întâmpla dacă românii vor respecta măsurile de distanțare și vor purta mască în zonele aglomerate.
„Dacă facem ce trebuie, după 15 august, vom vedea o scăderea a numărului de infectări”, a spus dr. Adrian Marinescu. El a mai precizat că după numărul mai mic de infectări din weekend nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți. „Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de ce se întâmplă în weekend. Implicit, chiar și pentru astăzi, numărul de teste efectuat nu este mare. Sunt multe infectări noi, iar cei noi infectați intră în contact cu mulți alții până la momentul diagnosticării. Prin urmare, urmează o perioadă de câteva zile cu peste 1.000 de cazuri pe zi”, a mai precizat el.
De asemenea, el a mai spus că în curând s-ar putea să nu mai fie locuri la ATI, judecând după numărul în creștere a cazurilor grave.
”În primul rând, dintre cazurile nou anunțate, există un procent de 5% de forme severe. Ei bine, mergem de câteva zile bune cu acest 5% la peste 1.000 de cazuri pe zi. Nu e o creștere exponențială, dar este una constantă. Iar în al doilea rând, există un decalaj între momentul infectării și momentul în care pacienților li se înrăutățește starea de sănătate, astfel încât ajung la ATI. Prin urmare, dacă avem o zi plină cu multe cazuri noi, la o săptămână distanță este posibil ca numărul de pacienți în ATI să crească vertiginos”, a declarat dr. Marinescu.
Nu numai sistemul sanitar din România e depășit de situație, acest lucru se întâmplă în multe țări, însă lucrurile se vor îmbunătăți pas cu pas, mai spune medicul.
”Eu sunt o persoană optimistă, dar și realistă. Eu cred că orice situație poate fi depășită, oricât de gravă ar fi. Acum e momentul să fim realiști. E o situație complicată, în care avem de-a face cu o necunoscută. Știm că nu e un virus ucigaș, dar poate deveni fatal pentru vârstnici sau dacă suferim alte afecțiuni. În plus, rata de transmitere este foarte mare. Eu cred că putem trece peste această situație, dacă facem cu toții ceea ce trebuie”, a conchis dr. Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?