Costuri ascunse, spital: cum ajung unii pacienți să achite din buzunar „facturi surpriză”

Bani, prețuri
Costuri ascunse: deși au asigurare medicală, 20% dintre pacienții americani care fac o operație la spital primesc, la final, o „factură surpriză” de mii de dolari. 

Costuri ascunse în spitalele din SUA. Unul din cinci pacienți asigurați primește o „factură surpriză" după o operație chirurgicală, pe care trebuie să o achite din propriul buzunar. Și e vorba de sume în medie de circa 2.000 de dolari per procedură, arată un studiu publicat astăzi în Jurnalele Academiei Medicale Americane (JAMA)

Aceste practici ilustrează opacitatea și lipsa de transparență a sistemului de sănătate american, unde este foarte dificil pentru pacienți să cunoască în avans sumele care vor trebui plătite după o intervenție chirurgicală, chiar și dacă dispun de asigurare medicală, notează autorii studiului, conform surselor citate de Agerpres.

De unde apar costurile în plus

Studiul a analizat cazurile a aproape 350.000 de pacienți care au fost supuși unor intervenții chirurgicale (menisc, histerectomie, proteză de genunchi, bypass coronarian etc.).

Asiguratorul acestor pacienți le-a furnizat cercetătorilor sumele facturate de medicii și spitalele implicate.

Toate intervențiile analizate au fost făcute de medici sau în spitale care se aflau în rețeaua acoperită de firma de asigurări, ceea ce înseamnă că aceste prestații se fac la un tarif preferențial, negociat în avans. teoretic, așadar, nu ar fi trebuit să existe costuri suplimentare. 

Practic, însă, 20% dintre aceste operații au generat o factură de la un specialist sau de la un membru al personalului medical „din afara rețelei", care a fost achitată, ulterior, de pacient.

De exemplu, un anestezist care nu este angajat al spitalului, ci prestator de servicii (colaborator), și care nu are stabilit un acord privind tariful cu firma de asigurări medicale a pacientului, își facturează serviciile la prețul pe care îl consideră potrivit.

Asiguratorul rambursează numai ceea ce consideră rezonabil, iar diferența dintre cele două sume se regăsește în factura surpriză trimisă pacientului, care va achita din propriul buzunar. În medie, pentru acești 20% dintre pacienți, factura a fost de 2.011 dolari.

În plus față de anesteziști, „facturile surpriză” au fost adesea emise de asistenți medicali de chirurgie, care au facturat în medie 3.633 dolari per procedură.

Statele americane au început să adopte legi împotriva acestei practici, însă nu există nicio legislație la nivel federal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel