Costache, coronavirus: avem circa 2.000 de locuri de Terapie Intensivă. Orban: Câte vor putea fi folosite

Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Victor Costache spune că sunt circa 2.000 de paturi la Terapie Intensivă în România, și că deocamdată nu prevede că vom avea probleme.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat la conferința de la sediul MAI, că în România sunt aproximativ 2.000 de locuri de terapie intensivă, însă dacă situația privind infecțiile cu noul tip de coronavirus va evolua, va fi declanșat un plan „ulterior de măsuri la nivel sanitar".

„S-au descris patru scenarii epidemiologice la nivel mondial și european. Noi suntem în scenariul 1, în care avem sub 20 de pacienți, urmează scenariul 2, în care sunt între 20 și 100, scenariul 3 - între 100 și 1.000 și 4 - peste 1.000 de pacienți. Evident, în scenariul 1 și 2 nu se pune problema să avem deficit de locuri la terapie intensivă. De asemenea, trebuie să țineți cont că din 100 de pacienți, acestea sunt statisticile și studiile multicentrice care s-au făcut în China, cam undeva între 12 și 14 pacienți care au nevoie de terapie intensivă. În România sunt aproximativ 2.000 de locuri de terapie intensivă. Deci, deocamdată, în primele scenarii nu avem astfel de probleme. Evident, în funcție de evoluția, de tipul de trend pe care îl va avea această infecție virală pe teritoriul României, declanșăm planul ulterior de măsuri la nivel sanitar", a spus ministrul Victor Costache.

Deși acest număr, aproximativ 2.000 de paturi, pare mare, de fapt dintre acestea trebuie să vedem câte vor putea fi reservate tratamentului pentru pacienții cu coronavirus, pentru că sunt și alte patologii care necesită Terapie Intensivă, a arătat premierul. 

„Din teleconferință care am avut o astăzi la inițiativa premierului Netanyahu, premierul Conti ca și explicație la întrebarea cum s-au tratat cazurile a spus că sunt 50 -55% tratate la domiciliu, 30-35% în secții și doar 10% în terapie intensivă. Evident nu numai paturile contează, trebuie să vedem capacitatea de disponibilizare a paturilor, adică câte paturi pot fi disponibilizate la terapie intensivă (...) sau prin alte secții astfel încât să putem asigura, în cazul în care există îmbolnăviri, tratamentul în spitalele din România", a subliniat la rândul său premierul Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel