Sistemul DRG: ce este și de ce România nu-l aplică. Cât costă o operație în România și cât costă în străinătate. Costache: Asta este șansa noastră

Sistemul DRG - Foto: Freepick
Care sunt cele mai frecvente malformații în rândul copiilor din România și cât costă o operație. Ce este sistemul DRG și de ce România nu-l aplică.

DC Medical și DC News au fost prezenți la evenimentul SANADOR ce a avut loc vineri, 12 mai, acolo unde o parte dintre medicii renumiți ai Spitalului Clinic SANADOR au vorbit despre acțiunile lor și despre șansa la sănătate și la o viață normală pe care le-o oferă copiilor.

Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Clinic Sanador din București de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Intervențiile chirurgicale au avut loc în perioada 8–12 mai, în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania.

Intervențiile din cadrul misiunii umanitare au fost realizate pro bono de echipele medicale implicate, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

25 de copii cu malformații la inimă, salvați gratuit în 6 luni. Costache (SANADOR): Operații complexe care de multe ori nu se realizează la noi. România pierde în fiecare an 1000 de copii

Aceasta este a treia misiune umanitară din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR, după cele din decembrie 2022 și februarie 2023.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

"În România, copiii sunt diagnosticați cu toată gama de malformații congenitale. Săptămâna aceasta am tratat în special Tetralogia Fallot, defecte septale ventriculare, interatriale, iar dificultatea acestei săptămâni a fost managementul copiilor foarte mici.

Atunci când cobori la greutăți de 4 km marja de eroare este inexistentă, echipa trebuie să fie extraordinar de profesionistă și experimentată, deoarece orice derapaj de plătește scump.

Riscurile sunt mari, dar din fericire, datorită expertizei colegilor noștri rezultatele sunt perfecte.

Această interacțiune multidisciplinară internațională cu echipele este foarte importantă, deoarece se realizează acest transfer de know-how. Chirurgia cardiovasculară pediatrică are un efect benefic, de difuzie transversală a acestor bune practici, a acestei rigurozități în toate specialitățile medicale dintr-un spital", a declarat prof. Dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară SANADOR, în cadrul conferinței de presă organizată de SANADOR.

Care este motivul pentru care România are atât de puțini specialiști

 

"Motivele sunt multifactoriale. Vorbim de un decalaj în întreaga gamă de boli cardiovasculare. România este campioană, suntem numărul 1 în mortalitate în boli cardiovasculare atât la adulți, cât și la copii. Sunt multe programe scrise de specialiști români blocate în sertarele diverselor instituții avizatoare.

Cauza cea mai mare este subfinanțarea. Colegii mei au prezentat că în România reușim să realizăm aceste intervenții cu undeva în jur de 10.000 euro, dar nici pe aceia nu-i avem și recurgem la sprijinul fundațiilor.

Iar în toată Europa, o astfel de intervenție are un cost mediu de 30.000 - 40.000 de euro (...)", a mai spus medicul Victor Costache.

Ce este sistemul DRG și de ce România nu-l aplică

 

"Am adus în România sistemul DRG. Una, două se critică sistemul de finanțare DRG. Sistemul acesta funcționează extraordinar în toată Europa, Germania este un exemplu foarte bun, dar România nu pune suficiente fonduri în sistemul DRG și astfel ne subfinanțăm spitalele, populația este în declin demografic.

Atât timp cât nu o să înțelegem că finanțarea corectă a actului medical, după model european, este șansa noastră și soluția de a ieși din acest marasm la nivelul tuturor specialităților, vom rămâne la stadiul misiunilor umanitare și vom vorbi despre problemele din sistem mult timp de acum în colo", a explicat Victor Costache, care a subliniat că toate costurile diferă de la o intervenție la alta.

Sistemul de clasificare în grupe de diagnostice (Diagnosis Related Groups - DRG) reprezintă, așa cum o arată și numele, o schemă de clasificare a pacienților în funcție de diagnostic. Acest sistem este asemănător sistemului de clasificare internațională a bolilor (Internațional Classification of Diseases - ICD), în care diagnosticele sunt clasificate în clase și subclase. Spre deosebire de acesta, în sistemul DRG se utilizează un criteriu suplimentar de clasificare, și anume costul resurselor consumate pentru îngrijirea pacientului. În acest fel, prin sistemul DRG, pacienții pot fi clasificați simultan atât după patologie cât și după costul îngrijirilor, ceea ce asigura posibilitatea de a asocia tipurile de pacienți cu cheltuielile spitalicești efectuate.

Acest sistem a fost dezvoltat în anii '70, în SUA, la Universitatea Yale, de un grup de medici, economiști și statisticieni, care au încercat să imagineze un sistem de evaluare a rezultatelor spitalelor.

Prin sistemul grupelor de diagnostice (DRG) se analizează caracteristicile fiecărui pacient externat (vârstă, sex, durata de spitalizare, diagnostice principale și secundare, proceduri, starea la externare și greutatea la naștere (în cazul nou-născuților), iar în funcție de acestea pacienții sunt clasificați într-o categorie distinctă (o grupa de diagnostice).

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel