Coronavirus: sunt fumătorii mai protejați în fața infecției? Medicul Mihai Craiu desființează teoria

Fumătoare
Un studiu conform căruia fumătorii ar fi mai protejați în fața infecției cu noul tip de coronarivus a fost publicat în medicul online. Medicul Mihai Craiu explică de ce nu ar fi reală această teorie și care ar fi, de fapt, motivul pentru care sunt mai puțini fumători afectați de boală.

Medicul Mihai Craiu a desființat teoria conform căreia fumătorii ar fi mai protejați în fața înfecției cu COVID-19. Ideea a fost vehiculată în mediul virtual și chiar a apărut în publicații  cunoscute, însă studiul la care se face referire nu a primit încă aprobarea autorităților medicale.

Iată ce a scris medicul pe pagina sa de socialzare:

„Nu sunt expert în presă scrisă dar pot comenta pertinent un articol pe teme medicale (ce îmi sunt familiare, evident). Acesta este unul dintre ele...

Autorii articolului popularizează o tentativă de studiu la un spital parizian. Spun TENTATIVĂ pentru că undeva într-un colț este notat faptul că autorii studiului așteaptă încă aprobarea autorităților medicale franceze.

Buuun...

Deci vorbim de un viitor studiu care își dorește să valideze ipoteza că o substanță din compozitia țigărilor (prezumat nicotina) ar conferi un grad de protecție contra COVID-19. Această idee strălucită a izvorât din observația că între pacienții COVID-19 spitalizați există un procent mai mic de fumători decât în populația generală.

Este posibil să aflăm despre conflicte de interese sau nu... Dar sigur vom observa câteva erori grave de judecată în elaborarea unui astfel de articol.

Coincidența temporală NU înseamnă cauzalitate. Faptul că există mai puțini fumători între bolnavii de COVID-19, decât între membrii sănătoși ai țării respective, nu înseamnă că, DIN CAUZA fumatului, nu a apărut boala, la cei neafectați de SARS-CoV-2.

Cu siguranță acest nou coronavirus afectează, în toate zonele din lume, pacienții mai fragili, mai vârstnici, având comorbidități. În acest subgrup de persoane, în toate țările din lume, există mai puțini fumători, decât în populația generală.

Ca să nu mai vorbim de faptul că în studiu nu este vorba de țigări, ci de plasturi de administrare transdermică a nicotinei.

E cel puțin incorect să te folosești de tot valul de emoții și frici asociate coronavirusului pentru a minimaliza efectul nociv al fumatului și pentru a crea triste pretexte pentru cei care încearcă să renunțe la fumat. Mai ales că exista articole, deja publicate, ce susțin contrariul.

«Nu mă las acum, cu covidu... Mai vedem după...»

Nu mai vedem nimic! Fiecare face ce vrea cu sănătatea lui. La el acasă. Dar nu luând decizii greșite ca urmare a unor manipulări emoționale.

Toată munca de convingere a unor experți în tabacologie, tot efortul pneumologilor români sau de oriunde, poate fi subminat de astfel de abordări dubioase. Sunt foarte curios dacă un comitet de etică va aproba un astfel de studiu... Și dacă va fi aprobat, NU este un studiu cu fumat/fumători!

MESAJ DE LUAT ACASĂ - fumatul scurtează viața, afectează sănătatea (și a celor din jurul dvs. care nu fumează, chiar și a copilului pe care îl veți avea în viitor!) și nu vindecă/previne COVID-19!”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel