Coronavirus: Restricții în Danemarca din cauza OMICRON; Germania impune carantină călătorilor din Marea Britanie, pe fondul unor proteste. VIDEO

Epidemie. Foto: Pixabay
Mai multe state europene, printre care Danemarca, Germania și Spania, au impus din nou restricții din cauza răspândirii variantei mutante de coronavirus denumită OMICRON.

Autoritățile daneze au introdus noi restricții, pe fondul răspândirii rapide a variantei Omicron. Teatrele, cinematografele, parcurile de distracții și grădinile zoologice din Danemarca sunt închise începând de duminică dimineață, ca urmare a răspândirii rapide a variantei Omicron de coronavirus.  Restaurantele vor funcționa numai până la ora locală 23:00. Noile reguli decise de guvernul de la Copenhaga vor rămâne în vigoare până la 15 ianuarie.

În ultimele săptămâni, în Danemarca numărul noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut masiv. Vineri, numărul noilor cazuri în 24 de ore a atins un record de aproape 12.000, dintre care o cincime cu varianta Omicron, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, conform dpa și Agerpres.

Carantină pentru britanici în Germania

Germania va impune carantină pentru călătorii din Marea Britanie începând de luni și va solicita un test COVID-19 negativ pentru intrarea în țară, conform unui anunț făcut sâmbătă de Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase.

Miniștrii regionali ai sănătății din Germania au cerut sâmbătă guvernului național să introducă reguli mai stricte pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie, unde varianta Omicron a declanșat o creștere a infectărilor.

În cadrul unei întâlniri, miniștrii au cerut Berlinului să clasifice Marea Britanie ca zonă cu variantă a virusului, impunând o carantină de două săptămâni tuturor călătorilor, inclusiv celor care sunt vaccinați.

„Răspândirea Omicron în Marea Britanie este foarte evidentă. ... Trebuie să prevenim răspândirea cât mai mult timp posibil și să o încetinim cât de mult posibil”, au spus miniștrii într-un comunicat.

Marea Britanie a raportat infectări zilnice record cu COVID-19 în ultimele trei zile, cu un bilanț care a ajuns vineri la peste 90.000 de cazuri.

Infectările au crescut brusc în Germania în lunile octombrie și noiembrie, dar au scăzut lent din decembrie, cu 50.968 de cazuri raportate vineri. 

Proteste în Germania

Măsurile vin pe fondul unor proteste puternice contra restricțiilor. Opozanții măsurilor anti-coronavirus în vigoare au ieșit sâmbătă din nou în stradă în mai multe orașe din Germania, iar în multe locuri s-au format contra-proteste. Câteva mii de persoane au protestat în Hamburg."Nu vaccinării obligatorii!" se putea scrie pe multe pancarte.

În prezent, în Germania se discută despre introducerea obligativității de vaccinare pentru anumite grupuri ale populației. Organizatorii au cerut în mod repetat participanților să rămână pașnici și să poarte măști. De vineri, în Hamburg a intrat în vigoare un regulament ce impune purtarea măștilor la demonstrații.

Potrivit poliției, se aștepta o participare de aproximativ 8.000 de persoane la demonstrația sub sloganul „Se întoarce roata. Jos mâinile de pe copiii noștri".

Autoritățile germane au început recent să introducă vaccinarea la copiii cu vârste mai mici. Tinerii Socialiști, Tinerii Verzi și grupuri de stângă au organizat contra-demonstrații, la care, potrivit poliției, se aștepta o participare de aproape 1.000 de persoane.

Mii de germani care se opun vaccinării au ieșit deja în stradă în Hamburg în primele două week-end-uri din decembrie.

La Berlin, în pofida interzicerii unei demonstrații planificate, câțiva zeci de manifestanți s-au adunat la Poarta Brandenburg. Participarea a fost redusă, printre ei aflându-se, potrivit poliției, numeroși turiști care nu erau acolo pentru protest. Inițial se anunțase că 2.000 de persoane vor mărșălui de la Poarta Brandenburg prin districtul guvernamental.

 

 

Rata de infectare, dublată în Spania în două săptămâni

Rata de infectare cu noul coronavirus a depășit 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în Spania. Incidența s-a dublat de la începutul lunii decembrie.

Rata de infectare cu noul coronavirus din Spania a crescut vineri la peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, depășind pragul considerat de „risc foarte ridicat”, conform Ministerului Sănătății, și s-a dublat de la începutul lunii decembrie, notează Reuters și  Agerpres.

Vineri, rata de infectare sau incidența, măsurată în ultimele 14 zile, a fost de 511 cazuri la 100.000 de locuitori, în creștere cu 38 de puncte, față de 473 câte au fost joi. Conform datelor Ministerului spaniol al Sănătății, au fost 33.359 de noi infecții și 41 de decese.

Aproximativ 80% din populația de peste 47 de milioane de locuitori a Spaniei a fost complet vaccinată împotriva Covid-19, iar aproximativ 10 milioane de persoane au primit și doza Booster.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel