Coronavirus: pragul psihologic de 100.000 de cazuri, DEPĂȘIT! Rafila: Mortalitatea de 4%, îngrijorătoare

Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical
Pragul psihologic de 100.000 de cazuri de infecție cu coronavirus a fost depășit astăzi. Prof dr Alexandru Rafila a confirmat că rata de mortalitate se apropie de 4%, mult mai mare decât a gripei.

În acest moment, pragul psihologic de 100.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus Covid-19 a fost depășit. La nivel mondial, conform Bazei de date Covid-19 a Johns Hopkins, sunt 101.583 de cazuri declarate de infecție, 3.460 decese și 55.863 de cazuri vindecate.

Chiar dacă noul coronavirus are elemente asemănătoare cu SARS și MERS, care nu rezistau la temperaturi peste 25-28 de grade Celsius și la uscăciune, și se inactivau rapid în astfel de condiții, nu putem ști cu siguranță că odată cu încălzirea vremii acest coronavirus va dispărea de la sine, a explicat prof dr Alexandru Rafila. 

„E un soi de sezonalitate la care ne gândim că am putea să facem o paralelă cu gripa, pentru că știți că gripa în sezonul estival practic nu există, sunt cazuri dar extrem de rare. De aici se face o comparație. Dar dovezi documentate despre acest virus care să certifice în acest moment că într-adevăr în cursul sezonului cald vom avea o dispariție sau o reducere semnificativă a infecției nu există! Rămâne ca timpul să ne demonstreze dacă este sau nu adevărat. Până la urmă discutăm despre un agent biologic a cărui evoluție încă nu o cunoaștem suficient”, a punctat profesorul Rafila, într-o intervenție la PRO TV. 

Coronavirusul, de 4-5 ori mai periculos ca gripa

Îngrijorătoare, însă, este rata de mortalitate mare pe are o are acest nou coronavirus, care de anl trecut din decembrie și până acum a ucis, la nivel mondial, 3.460 de oameni.

„La gripă avem o mortalitate sub 1%. Vă dau un exemplu, anul trecut am avut 23.000 de cazuri de gripă și 200 de decese. Și datorită vaccinării, dar hai să lăsăm vaccinarea pentru că cei care au făcut gripă, în principiu, nu prea și-au făcut vaccinul. Deci, mortalitatea este la gripă de sub 1%, în timp ce la coronavirus ne apropiem de 4%, ceea ce este îngrijorător. Pentru că 4% dintr-un număr mare de persoane care se îmbolnăvesc într-un timp scurt este foarte important, este mult, este o povară foarte mare. Și pe de altă parte pune la încercare sistemele de sănătate, mai ales zona de Terapie Intensivă”, a explicat dr Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel