Coronavirus: medicii pensionari, chemați la arme. Dr Borcean, „carnea de tun în linia 1”

Medic costumat. Foto: MTI
EXCLUSIV
Președintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean, spune că dacă va fi nevoie, se va putea apela la medicii pensionari din România, care să răspundă dacă vor. Dar pentru asta trebuie trecute anumite obstacole psihologice și birocratice. 

Pentru ca sistemul sanitar să poate face față afluzului de pacienți infectați cu coronavirus, Ordinul Medicilor din Franța, o instituție similară cu Colegiul Medicilor din România (CMR), a chemat „rezerviștii", adică a chemat „la arme" medicii care s-au pensionat de curând și studenții, a arătat jurnalistul Val Vâlcu. „Noi am putea face același lucru?" a întrebat realizatorul Interviurilor DC News și DC Medical.

„Pot să fac acest apel, mă duc acum la Colegiu și fac un apel: „toți cei care ați fost infecționiști, sunteți la pensie și sunteți apți de muncă v-aș ruga să vă prezentanți la spitalele de unde ați fost pensionați". Pot să fac asta. Dar mai departe, despre modul în care îl încadrează (pe medicul pensionar, n.r.) spitalul acela, care îi dă de lucru, nu mai am cădere să spun. Nici Ordinul din Franța nu poate spune. Poate să spună „noi suntem disponibili, suntem la dispoziția autorităților statului, care atunci când vor crede că este nevoie de mâna noastră de lucru, de experiența noastră, de carnea de tun pentru linia 1, o s-o facem!" dar mai departe de asta, când el ajunge în cabinetului medicului-șef, al directorului spitalului, nu știu cum se va înțelege cu acela, cum îi încadrează, sau dacă face voluntar", a explicat dr Gheorghe Borcean, președintele CMR.

Sunt multe obstacole în calea acestei măsuri. În primul rând este un obstacol psihologic, dat de faptul că medicii pensionari sunt și ei vârstnici, adică fac parte din populația expusă unui risc mare în cazul infecției cu coronavirus. „Dar trebuie să depășească și obstacole birocratice", a spus Val Vâlcu.

„Exact, cum îl normez, cum îi dau graficul de lucru, cine răspunde pentru el, mai este membru al Colegiului, mai are autorizație de practică, asigurare de malpraxis... La situații excepționale sunt măsuri excepționale! Medicii au mai făcut lucrul ăsta, și fără bani, și fără normare, pur și simplu. Și la Revoluție, și la cutremur, mai demult. Deci, disponibilitatea ar exista, dar nu știu a câtora dintre ei", a subliniat dr Gheorghe Borcean.

Câți epidemiologi și infecționiști sunt în România și ce se va întâmpla în lupta cu coronavirusul, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel