Coronavirus: lumea ştiinţifică va împărtăşi „imediat” datele legate de coronavirusul din China

Coronavirus
Peste 80 de reviste, societăţi ştiinţifice organizaţii şi instituţii finanţează studii şi vor împărtăşi gratuit descoperirile relevante legate de coronavirusul din China.

Răspândirea noului coronavirus apărut în China a determinat ca peste 80 de reviste, societăţi ştiinţifice organizaţii şi instituţii să finanţeze studii şi să ia decizia de a împărtăşi rapid şi gratuit descoperirile şi informaţiile relevante legate de această epidemie.

Într-o declaraţie semnată de publicaţii ştiinţifice precum Nature, The Lancet, Plos, alături de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Institutul Pasteur (Franţa) şi de Comisia Europeană se arată că noul coronavirus 2019-nCoV "reprezintă o ameninţare importantă şi urgentă pentru sănătatea mondială", citează agerpres.ro.

Este motivul pentru care semnatarii se angajează să conlucreze pentru a asigura că rezultatele cercetărilor şi informaţiile relevante cu privire la această epidemie "să fie împărtăşite rapid şi în mod deschis pentru a da un răspuns public sănătăţii şi a ajuta la salvarea de vieţi", potrivit unui comunicat publicat de revista Nature.

În acest fel, toate articolele revistelor considerate "pertinente" vor fi puse imediat şi în mod gratuit la dispoziţie "cel puţin pe durata epidemiei" şi vor fi comunicate "imediat" Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Publicaţiile cele mai prestigioase, ale căror articole scrise de alţi oameni de ştiinţă sunt de obicei revizuite de proprii cercetători, au decis ca în acest caz particular articolele să fie publicate fără să mai fie supuse acestui control.

În declaraţia manifest se arată că cercetătorii vor împărtăşi datele provizorii şi cele definitive legate de orice investigaţie asupra noului coronavirus "cât mai rapid şi amplu posibil".

Semnatarii documentului asigură că îşi propun "să aplice principiile acestei declaraţii şi altor epidemii similare pe viitor, în acele cazuri în care informaţiile care sunt împărtăşite rapid şi amplu constituie un beneficiu semnificativ pentru sănătatea publică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel