Coronavirus, China. Circa 600 de europeni au cerut evacuarea. 3 români sunt în Hubei

Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video
Printre cei aproape 600 de cetățeni europeni care au cerut evacuarea se află și un român care trăiește chiar în orașul sursă al noului coronavirus, Wuhan. Alți doi sunt în provincia Hubei. Pe lângă aceștia, circa 200 de români sunt în Hong Kong și Macao.

Circa 600 de cetăţeni europeni au cerut să fie repatriaţi din China ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat miercuri Comisia Europeană, care a cerut personalului său să evite călătoriile în China care nu sunt necesare, transmite AFP.

„Un anumit număr de cetăţeni europeni în China doresc să părăsească această ţară, cifra actuală este de aproximativ 600, dar deocamdată nu pot face acest lucru”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Aceşti cetăţeni care doresc evacuarea provin din Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Regatul Unit, a mai precizat comisarul european.

Români aflați în Wuhan și Hubei

Conform Ministerului Afacerilor Externe din România, trei români se află în provincia Hubei, cea din care a pornit epidemia cu noul coronavirus.

„Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetățeni români care se află în provincia Hubei, cât și cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză în vederea gestionării situației menționate. MAE precizează că cetățeanul român care se află în orașul Wuhan și-a exprimat intenția pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise și înregistrate în evidențele instituțiilor europene și ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România. În ceea ce privește ceilalți doi cetățeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing menține contactul în permanență cu angajatorul acestora și cu autoritățile chineze pentru identificarea unei modalități optime de repatriere având în vedere restricțiile impuse în zonă. Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene și cu organismele europene relevante în vederea realizării unui schimb de informații în timp real și a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetățenilor români aflați în Republica Populară Chineză", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

În afară de aceștia, alți 120 de români se află în Hong Kong și încă 70 în Macao. Lor li se adaugă și studenți români cu care ambasada ține legătura, însă numărul lor nu a fost precizat de MAE.

Franța a cerut instituirea mecanismului pentru repatriere

La cererea Franței, Comisia Europeană a activat marţi mecanismul european de protecţie civilă, pentru o mai bună coordonare a repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în zona Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus, notează Agerpres.

Comisia Europeană aminteşte că atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului.

Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate, mai precizează executivul comunitar, care, în baza mecanismului activat, va suporta 75% din costul de repatriere.

Au fost stabilite deocamdată două zboruri de evacuare, iar „la ora actuală autorităţile franceze sunt în contact strâns cu autorităţile chineze pentru elaborarea detaliilor operaţionale astfel încât să se asigure zborurile anunţate”, a mai spus comisarul european Janez Lenarcic, care, vorbind despre o „operaţiune complexă”, a îndemnat la „calm şi răbdare”.

Colega sa responsabilă cu portofoliul sănătăţii, Stella Kyriakides, a amintit că până în prezent au fost confirmate în UE opt cazuri de infectare cu noul coronavirus, patru în Franţa şi tot atâtea în Germania.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a recomandat angajaţilor ei să-şi amâne orice deplasare în China care nu este urgentă, în timp ce preşedinţia croată a Consiliului UE examinează posibilitatea organizării în zilele următoare a unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel