Coronavirus: cât rezistă pe diferite suprafețe și cât timp rămâne infecțios

Coronavirus     Foto: pixabay.com
Rezistența virusurilor pe diferite suprafețe este o temă care îngrijorează lumea medicală, astfel că o echipă de cercetători a relizat un articol în care s-a rezumat tot ce se știe despre acest subiect.

Un articol de recapitulare rezumă tot ceea ce știu cercetătorii despre durata de viață a virusurilor corona pe suprafețe și efectul dezinfectanților.

Cât timp persistă virusurile corona pe suprafețe, cum ar fi mânerele ușilor sau noptierele spitalului? Ce metode pot fi utilizate pentru a le ucide eficient? O echipă de cercetare de la Greifswald și Bochum a compilat toate datele publicate care sunt cunoscute cercetătorilor de astăzi și le-a publicat în Journal of Hospital Infection din 6 februarie 2020.

Transmisie prin picături, mâini și suprafețe

Știrile despre noul coronavirus 2019-nCoV sunt cele mai importante și țin primele pagini ale publicațiilor la nivel mondial. Deoarece nu există o terapie specifică împotriva acestuia, prevenirea infecției are o importanță deosebită pentru a împiedica epidemia. Ca toate infecțiile cu picături, virusul se poate răspândi prin mâini și suprafețe care sunt atinse frecvent. „În spitale, acestea pot fi mânerele ușilor, de exemplu, dar și butoane de apel, noptiere, rame de pat și alte obiecte aflate în imediata apropiere a pacienților, care sunt adesea confecționate din metal sau plastic”, explică profesorul Günter Kampf de la Institute of Hygiene and Environmental Medicine at the Greifswald University Hospital.

Împreună cu profesorul Eike Steinmann, șeful Departamentului pentru Virologie Moleculară și Medicală din Ruhr-Universität Bochum (RUB), a compilat concluzii cuprinzătoare din 22 de studii asupra coronavirusurilor și inactivarea acestora pentru un viitor manual. „În aceste condiții, cea mai bună abordare a fost publicarea în prealabil a acestor date științifice verificate, pentru a face disponibile toate informațiile dintr-o privire”, spune Eike Steinmann.

Rezistența virusurilor pe suprafețe până la nouă zile

Studiile evaluate, care se concentrează pe agenții patogeni SARS, coronavirus și Mers coronavirus, au arătat, de exemplu, că virusurile pot persista pe suprafețe și rămân infecțioase la temperatura camerei până la nouă zile. În medie, ele supraviețuiesc între patru și cinci zile. „Temperatura scăzută și umiditatea ridicată a aerului cresc în continuare durata lor de viață”, subliniază Kampf.

Testele cu diverse soluții de dezinfectare au arătat că agenții pe bază de etanol, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu sunt eficienți împotriva coronavirusurilor. Dacă acești agenți sunt aplicați în concentrații adecvate, reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100 de particule patogene. Dacă se folosesc preparate bazate pe alți ingredienți activi, produsul ar trebui să fie dovedit cel puțin eficient împotriva virusurilor învelite („activitate virucidă limitată”). „De regulă, acest lucru este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de infecție”, explică Günter Kampf.

Experții consideră că rezultatele analizelor altor coronavirusuri sunt transferabile noului virus. „Au fost analizate diferite coronavirusuri, iar rezultatele au fost similare”, concluzionează Eike Steinmann.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel