Coronavirus. Avocatul Poporului solicită măsuri pentru persoanele vulnerabile instituţionalizate şi pentru cele cu dizabilităţi

Avocatul Poporului solicită măsuri pentru persoanele vulnerabile instituţionalizate şi pentru cele cu dizabilităţi, în contextul epidemiei de coronavirus.

Având în vedere cazurile de infectare cu COVID-19 a persoanelor vârstnice instituţionalizate în centre publice sau private, Avocatul Poporului recomandă ministrului Afacerilor Interne să solicite prefecţilor să dispună notificarea tuturor centrelor de stat şi private cu privire la necesitatea înăspririi regulilor de protejare a persoanelor instituţionalizate privind accesul angajaţilor în centre, instruirea personalului de către reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene cu privire la modul de utilizare corectă a echipamentelor de protecţie, precum şi constituirea de circuite de aprovizionare, curăţenie, pentru eliminarea oricărui risc de contaminare, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, mass-media relatează despre tot mai multe cazuri de infectare a persoanelor vârstnice instituţionalizate în centre publice sau private pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, ceea ce demonstrează că autorităţile publice "nu au luat suficiente măsuri de protejare împotriva coronavirusului".

"Niciuna dintre ordonanţele emise în baza Decretului nr. 195 privind instituirea stării de urgenţă la nivel naţional nu face referire la persoanele instituţionalizare, fie ele persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau copii, deşi în astfel de centre distanţarea socială reprezintă o problemă şi asigurarea măsurilor de igienă publică implică eforturi suplimentare pentru a preveni răspândirea virusului în rândul persoanelor instituţionalizate şi a personalului care asigură îngrijirea acestora", precizează Avocatul Poporului.

De asemenea, Avocatul Poporului cere măsuri privind persoanele cu dizabilităţi care nu se află în îngrijire instituţionalizată.

"Avocatul Poporului recomandă ministrului Afacerilor Interne completarea Planului de măsuri pentru gestionarea infecţiilor cu coronavirus la nivel de judeţe, cu măsuri care să vizeze categoria persoanelor cu dizabilităţi care nu sunt instituţionalizate, printre care: alocarea, la nivelul fiecărei primării, a unui număr de telefon şi a unei adrese de email dedicată persoanelor cu dizabilităţi şi instituirea unei proceduri de raportare de îndată a situaţiilor semnalate astfel; punerea la dispoziţia DGASPC-urilor de către direcţiile de sănătate publică judeţene a echipamentului de protecţie gratuit (măşti, dezinfectant) pentru persoanele cu dizabilităţi, asistenţii personali ai acestora", informează comunicatul.

O altă măsură prevede că DGASPC-urile care au în evidenţă persoanele cu dizabilităţi vor identifica modalităţi de a menţine, pe cât posibil, legătura cu persoanele cu dizabilităţi sau cu membrii familiilor lor, oferindu-le informaţii şi îndrumări în cazul în care li se sesizează că persoana care-i ajută de obicei este confirmată cu COVID-19 sau contact al unui cetăţean infectat cu coronavirus.

Persoanele cu dizabilităţi care nu sunt instituţionalizate, în special cele care au un anumit grad de dependenţă din cauza dizabilităţii, au nevoie de ajutor specializat în perioada stării de urgenţă pentru: a-şi asigura măsurile de igienă suplimentare necesare evitării infectării cu COVID-19; a se aproviziona cu alimente şi medicamente necesare; a-şi urma tratamentele care nu suportă amânare şi a beneficia de continuitatea serviciilor de îngrijire necesare, mai menţionează sursa citată.

Avocatul Poporului afirmă că persoanele cu dizabilităţi care sunt independente pot avea şi ele nevoie de măsuri de protecţie specială din partea statului pentru a li se asigura egalizarea şanselor acestora cu ceilalţi membri ai societăţii în privinţa protejării de infectarea cu coronavirus.

"În lipsa unor echipamente adecvate de protecţie, asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi sau orice alte persoane care se ocupă de îngrijirea acestora, precum asistenţii profesionişti sau fizioterapeuţii, pot contracta virusul şi îl pot transmite mai departe persoanelor cu dizabilităţi de care se ocupă sau pot lăsa aceste persoane fără ajutor pe perioada izolării, carantinării sau a spitalizării lor", mai spune Avocatul Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel