Coronavirus, ALERTĂ: Tulpină „dublu mutantă” descoperită în India

Coronavirus. Foto: Pixabay
O nouă tulpină „dublu mutantă” de coronavirus a fost detectată din probele colectate în India. Cercetătorii verifică acum dacă varianta, în care două mutații se reunesc în același virus, poate fi mai infecțioasă sau mai puțin afectată de vaccinuri.

În India, pe lângă această nouă tulpină „dublu mutantă”, au fost descoperite, în 18 state, alte 771 de cazuri cu tulpinile mutante deja cunoscute: - 736 cu tulpina din Marea Britanie, 34 cu cea din Africa de Sud și un caz cu cea din Brazilia.

Cu toate acestea, autoritățile susțin că variantele mutante nu sunt legate de o creștere a cazurilor din India.

India a raportat 47.262 de cazuri și 275 de decese miercuri - cea mai puternică creștere zilnică din acest an, notează BBC

Consorțiul indian pentru genomică SARS-CoV-2 (INSACOG - Indian SARS-CoV-2 Consortium on Genomics), un grup care include 10 laboratoare naționale ale Ministerului Sănătății din India, a efectuat secvențierea genomică pe cele mai recente probe. Secvențierea genomică este un proces de testare pentru cartografierea întregului cod genetic al unui organism - în acest caz, virusul.

Codul genetic al virusului funcționează ca și manualul său de instrucțiuni. Mutațiile virușilor sunt frecvente, dar cele mai multe dintre ele sunt nesemnificative și nu provoacă nicio modificare a capacității sale de a transmite sau provoca infecții grave. 

Dar unele mutații, cum ar fi cele din variantele din Marea Britanie sau Africa de Sud, pot face coronavirusul mai infecțios și, în unele cazuri, chiar mai mortal.
Virologul Shahid Jameel a explicat că o „dublă mutație în zonele cheie ale proteinei spike ale virusului poate crește aceste riscuri și permite virusului să scape de sistemul imunitar”.

Proteina spike este partea pe care o folosește vrusul pentru a intra în celulele umane.

Guvernul indian a declarat că o analiză a probelor colectate din vestul statului Maharashtra a arătat „o creștere a fracțiunii de probe cu mutațiile E484Q și L452R” comparativ cu decembrie anul trecut.

„Astfel de mutații [duble] conferă evadarea imună și o infectivitate crescută”, a declarat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Dr. Jameel a adăugat că „ar putea exista o linie separată care se dezvoltă în India, cu mutațiile L452R și E484Q care se reunesc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel