Copil de 7 ani, mort după ce s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creier uman

Amiba Naegleria fowleri. Foto: CDC
Un copil de șapte ani din California a murit, după ce s-a infectat cu o amibă din apa unui lac. 

Amiba întâlnită în ape dulci, numită Naegleria fowleri, se hrănește cu creierul uman și de cele mai multe ori provoacă decesul. Băiețelul de șapte ani a ajuns la spital cu dureri severe de cap și medicii spun că cel mai probabil, apa contaminată i-a pătruns în organism prin nas și gură, provocându-i leziuni grave la nivelul creierului, relatează nbcnews.com.

Băiețelul în vârstă de 7 ani, din regiunea Tehama, a murit pe 7 august, după ce a ajuns la spital și a fost diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană, mai citează Digi 24. El a fost dus de urgență la spitalul din apropierea locuinței pe 30 iulie, iar pentru că starea sa se agrava a fost transportat cu un elicopter la Centrul Medical al Universității Davis din California. Copilul a ajuns în mâinile medicilor cu leziuni severe ale creierului, iar la scurt timp a decedat.

Infecția cu Naegleria fowleri este extrem de rară și au existat doar 10 cazuri raportate în California din 1971, au declarat reprezentanții Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama, într-un comunicat de presă. Potrivit medicilor, cel mai probabil băiatul s-a infectat într-un lac din zona în care locuia. 

Oficialii instituției de sănătate publică din Tehama nu au oferit mai multe detalii despre incident, iar părinții băiatului au refuzat să vorbească despre cele întâmplate, după ce au fost contactați de reprezentanți ai Associated Press. Singura declarație publică a fost făcută de mătușa copilului, Hayley, care a precizat că ea și familia „vor ca oamenii să fie conștienți de această amibă și de semnele bolii”.

Parazitul, numitt Naegleria fowleri, intră în corpul uman prin intermediul apei contaminate care este inhalată pe nas sau pe gură în timpul înotului, potrivit Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor (CDC). De asemenea, poate fi prezent și într-o piscină care nu a fost tratată în mod adecvat cu clor, au mai precizat medicii. 

„Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează către creier unde provoacă meningoencefalită primară amoebiană (PAM). Aceasta este de obicei fatală”, au explicat reprezentanții Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA. 

Primele simptome sunt durerile de cap severe, febră, greață și vărsături. Pe măsură ce infecția cu amiba se agravează, persoanele pot prezenta convulsii sau halucinații, potrivit CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel