Copii mici, ecrane tactile: cum le influențează capacitatea de concentrare

Lumina albastră afectează somnul
Copiii mici care folosesc intens dispozitivele cu ecran tactil ar putea să aibă o capacitate mai mare de a se concentra, potrivit unui nou studiu.

Copiii mici care utilizează intens ecranele tactile sunt mai rapizi în a găsi ținte care au ieșit în evidență în timpul căutării vizuale, în comparație cu copiii mici care nu utilizează aceste dispozitive sau le utilizează rar - conform noilor cercetări.
Echipa de cercetare, condusă de Dr. Rachael Bedford, de la Departamentul de Psihologie al Universității din Bath, afirmă că rezultatele sunt importante pentru dezbaterile din jurul impactului pe care îl are durata timpului petrecut în fața ecranelor asupra copiilor și asupra dezvoltării acestora.
Profesorul cercetător principal Tim Smith, de la Centrul pentru dezvoltare cerebrală și cognitivă din Birkbeck, a declarat: „Utilizarea smartphone-urilor și tabletelor de către bebeluși și copii mici s-a accelerat rapid în ultimii ani. Primii câțiva ani de viață sunt esențiali pentru copii, pentru a dezvolta capacitatea de concentrare și atenția asupra informațiilor relevante și ignorarea distragerii atenției, abilități timpurii despre care se știe că sunt importante pentru realizarea academică ulterioară. A existat îngrijorarea că utilizarea ecranului tactil pentru copii poate afecta negativ dezvoltarea atenției lor, dar această teamă nu se bazează pe dovezi empirice."

Pentru a furniza astfel de dovezi, Proiectul TABLET al profesorului Smith, la Centrul de dezvoltare a creierului și cognitivului din Birkbeck, a recrutat sugari de 12 luni care au avut diferite niveluri de utilizare a ecranului tactil.
Studiul i-a urmărit pentru 2,5 ani, aducându-i în laborator la 18 luni și la 3,5 ani. La vizitele de 18 luni și 3,5 ani, copiii mici au participat la un test de calculator în care au fost instruiți să caute un măr roșu printre mai multe de mere albastre (căutare ușoară), mere albastre și felii de mere roșii ( căutare dificilă). Un supraveghetor a urmărit privirea și a răsplătit vizual copilul când a găsit mărul roșu, permițându-le să îndeplinească sarcina, chiar dacă erau prea mici pentru a descrie verbal ceea ce făceau.
Dr. Bedford a comentat: „Am constatat că atât la 18 luni, cât și la 3,5 ani, copii care au utilizat intens ecranul tactil au fost mai rapizi decât utilizatorii de nivel mediu sau scăzut pentru a găsi mărul roșu, atunci când a ieșit în evidență printre merele albastre. Nu a existat nicio diferență între grupurile de utilizatori când mărul a fost mai greu de găsit. Ceea ce trebuie să știm în continuare este dacă această diferență de atenție este avantajoasă sau dăunătoare vieții lor de zi cu zi. Este important să înțelegem cum să utilizăm această tehnologie modernă într-un mod care să maximizeze beneficiile și să minimizeze orice consecințe negative.“

Studiul poate fi găsiut aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel