COPAC: Cele mai importante lucruri de știut despre dermatita atopică

Dermatita atopică. Foto: Pixabay
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC – arată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știm legate de o boală cronică din ce în ce mai des întâlnită: dermatita atopică. 

De Ziua Internațională a Dermatitei Atopice, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a organizat o debatere pentru a aduce în atenția societății problemele cu care se confruntă acești pacienți: tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios.

1. Dermatita atopică este o boală cronică, care durează câțiva ani în cele mai multe din cazuri. În cazul copiilor, nu înseamnă că vor avea dermatită atopică toată viața. La cei mai mulți copii, boala dispare când cresc. La adulți care continuă să aibă dermatită atopică, vor exista lungi perioade de liniște și stabilitate.

2. Dermatita atopică nu este datorată alergiilor. Alergiile însă ele pot coexista cu dermatita atopică și, uneori, chiar declanșa pusee ale bolii.

3. Chiar dacă dermatita atopică nu poate fi vindecată cu un tratament pe termen scurt, este posibil să fie controlată pe termen lung și să asigure o viață cât mai normală pacienților.

„Este foarte important ca pacienții să fie diagnosticați la timp și să primească tratament. În prezent, avem în sfarșit un tratament eficient pentru pacienții cu dermatită atopică în formă severă”, a precizat dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie, doctor în Științe Medicale – Spitalul Clinic Colentina.

„Deși dermatita atopică este o afecțiune destul de întâlnită atât la copii, cât și la adulți, totuși am constatat că se știe puțin despre ea. De aceea, am demarat această campanie „Tu ce știi despre dermatita atopică?”. Ne dorim să facem publice cât mai multe informații utile atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg, dar și să aducem în atenție problemele cu care se confruntă acești pacienți”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Traseul pacienților

Chiar dacă este o boală frecventă, totuși diagnosticul nu este pus ușor. De multe ori se înregistrează o întârziere de câteva luni până când pacientul ajunge la medicul dermatolog și primește un tratament adecvat. 

În toată această perioadă, ei se confruntă cu îndoiala de a nu ști exact diagnosticul, calitatea vieții lor este afectată de lipsa somnului.

De aceea, este IMPORTANT ca oricine prezintă semnele descrise mai sus, să nu mai piardă timpul și să se adreseze medicului dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel