Această vitamină îți protejează...
Controlul ginecologic de rutină este esențial pentru sănătatea femeii și trebuie realizat încă dinaintea începerii vieții sexuale și până după instalarea menopauzei.
”O dată cu vârsta crește foarte mult riscul de cancer mamar sau genital, drept urmare, la medicul ginecolog, controalele ar trebui să regulate chiar dacă s-a instalat menopauza. Sunt aceleași investigații, variază frecvența cu care le facem, unele dintre ele fiind la indicația medicului ginecolog, dar frecvența controalelor este cam aceeași, o dată pe an. Din păcate sunt foarte multe paciente care vin în cabinet și după ce primesc un diagnostic cu un pronostic sever motivează că nu au mai fost la doctor pentru că nu au avut nicio problemă, au intrat la menopauză de 10-15 ani și nu au avut nicio problemă și niciun motiv de a mai merge la doctor. Trebuie să înțelegem că prevenția este extrem de importantă”, a declarat medicul Anca Sultan, invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la ProTV.
Medicul a precizat că investigațiile din perioada menopauzei sunt aceleași ca și înainte: controlul ginecologic și examenul clinic pelvin, ecografia transvaginală care apreciază starea organelor genitale interne, examenul senologic, la care se adaugă mamografia – care face parte din screeningul cancerului mamar și se face cu o frecvență între 1 și 3 ani, fiind completată de ecografia mamară, anuală, testul Babeș-Papanicolau, care este indicat să se facă o dată la 3 ani, iar după vârsta de 74 de ani rămâne la indicația ginecologului, dar și un test de DEXA. ”O dată cu scăderea nivelului de estrogen de la menopauză scade și foarte mult densitatea osoasă, apare un dezechilibru între procesul de formare și cel de distrugere al țesutului osos, drept urmare acest test DEXA ne va putea ajuta foarte mult în prevenția sau tratamentul precoce al osteoporozei”, a mai explicat medicul Anca Sultan.
”Măcar în jurul vârstei de 18 ani sau în momentul în care femeia plănuiește să-și înceapă viața sexuală. Atunci ar trebui să mergem pentru prima dată la medic. Ideal este să ne creăm o relație medic-pacient care să ne permită să discutăm destul de lejer despre anumite lucruri care nu sunt confortabile: debutul vieții sexuale, metodele de prevenție ale bolilor cu transmitere sexuală, modificările caracteristicilor secrețiilor vaginale, menstruația”, a explicat medicul Anca Sultan. (Citește mai departe AICI).
Vezi și: Cum influențează MENOPAUZA sistemul uro-genital. Ce AFECȚIUNI pot să apară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...