Contraceptivele pe bază de reţetă, GRATUITE pentru toată lumea. Locul în care s-a luat DECIZIA: O victorie pentru sănătate

contraceptivele pe baza de reteta. FOTO: Freepik @areeya_ann
Contraceptivele pot fi procurate, gratuit, în baza unei prescripții medicale.

Provincia canadiană Columbia Britanică Columbia a anunțat o măsură foarte importantă privind sănătatea femeilor aflate la vârsta fertilă, potrivit CBC.

Astfel, toate persoanele ce dețin o asigurare medicală vor putea, pe bază de rețetă, să-și procure gratuit, începând cu 1 aprilie, diferite mijloace de contracepție, care includ pilulele hormonale orale, injecțiile contraceptive, dispozitivele hormonale intrauterine, implanturile subdermice și Planul B, cunoscut și sub numele de pilula de a doua zi, a anunțat ministrul de finanţe al provinciei Columbia Britanică, Katrine Conroy, subliniind totodată importanţa de a garanta ”drepturi reproductive”, notează Agerpres.

Acest lucru vine într-un context destul de nefavorabil în privința drepturilor femeilor, numai dacă aruncăm o privire asupra ceea ce se întâmplă în SUA, de exemplu, unde s-a ajuns la situații cu adevărat dramatice ca urmare a interzicerii avortului, ce din păcate în multe zone este considerat o formă de contracepție.

”Prea des aceste drepturi fundamentale sunt atacate. Nu şi aici, în Columbia Britanică”, a afirmat Katrine Conroy, în discursul său, potrivit sursei menționate.

”Victorie pentru sănătate, victorie pentru egalitatea de gen”

Provincia a declarat că, pentru o persoană care plătește 25 de dolari pe lună pentru pastile hormonale, noul plan gratuit ar putea economisi până la 10.000 de dolari de-a lungul vieții.

”Ca mamă a două fiice și cinci nepoate, știu efectul pe care acest lucru îl va avea asupra vieții oamenilor din provincia noastră", a declarat Katrine Conroy. De asemenea, ministrul de finanțe a subliniat că ”aceasta este o victorie pentru sănătate și este o victorie pentru echitatea de gen în provincia noastră”.

Vezi și: Polipii: cauze, simptome și tratament. Care este vârsta potrivită pentru extirparea lor. Doru Oprea: Se recuperează mai repede. Incidența recidivelor este relativ scăzută

Situația din România

În anul 2020 au fost efectuate 31.889 întreruperi de sarcină comparativ cu 47.492 întreruperi de sarcină efectuate în anul 2019 (7,4 întreruperi de sarcină/la mia de femei fertile comparativ cu 11,0 întreruperi de sarcină/la mia de femei fertile în anul 2019), potrivit unei analize realizate de INSP, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției.

În același timp, trebuie menționat un lucru îngrijorător și anume că aproape jumătate din numărul de nașteri în rândul minorelor sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România.

Un alt semnal de alarmă este cel potrivit căruia, doar 4 din 10 fete susțin că au folosit o metodă de contracepție, arată un raport al INS pe 2020, citat de HotNews.

Astfel, dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020 potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la fete cu vârsta între 15-19 ani.

Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuți din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidențӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește, mai arată sursa menționată.

Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

Anticoncepționalele sunt medicamente, care se dau pe baza unei prescripții medicale, iar rolul acestora este, în primul rând, de a bloca ovulația, fiind însă utilizate și în terapiile hormonale.

Dr. Mona Zvâncă a demontat câteva dintre miturile ce sunt vehiculate cu privire la acest subiect, care este unul tabu pentru mare parte dintre români, indiferent că este vorba despre femei sau despre bărbați, dar care ar trebui să intereseze, în egală măsură, ambele părți implicate într-o relație intimă.

Mituri și adevăruri despre anticoncepționale

Ora fixă pentru administrarea pilulei. ”Este un adevăr, pentru că ideea este să menținem un nivel hormonal relativ constant, ori dacă o iei la ore extrem de diferite, azi dimineața, mâine seara, două zile dimineața, automat vor fi fluctuații și mai ales în primele zile, săptămâni de utilizare rata de eșec s-ar putea să fie mai mare”, a declarat dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică ginecologie, la Vorbește lumea de la Pro Tv, subliniind că această ”fereastră” de utilizare variază de la un preparat la altul, exemplificând că acele preparate care conțin doar progesteron au un interval foarte mic, de numai 2-3 ore. 

Risc de cancer de sân. Despre acest lucru, afirmă medicul, au fost numeroase discuții, mai mult, susține că este un mit și ”care a fost investigat destul de bine, mulți ani, multe femei, multe țări, deja s-au acumulat zeci de ani de utilizare a contraceptivelor și există o singur discuție în acest sens și anume că la femeile care au utilizat foarte mulți ani, de tipul 10 ani, contraceptive orale combinate, deci cele care conțin și estrogen, și progesteron, înainte de a avea o sarcină, o naștere și a alăpta, au avut o ușoară creștere în incidența cancerului de sân”, a spus medicul, menționând că aceasta ar fi o situație particulară. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Infertilitatea la femei, tratată cu ajutorul chirurgiei robotice. Horia Cioflan: Cele mai frecvente în rândul populației. Au efecte devastatoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel