Contaminarea cu metale a produselor organice din cacao. Ce spune știința despre dulciurile noastre preferate

ciocolata organica Foto: Freepik
Un studiu recent arată că multe produse din cacao, mai ales cele organice, conțin niveluri periculoase de plumb și cadmiu, subliniind necesitatea reglementării stricte.

Un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition a constatat că produsele care conțin cacao depășesc dozele maxime admise pentru plumb și cadmiu, produsele organice având niveluri mai ridicate decât cele neorganice.

Deși aceste constatări nu indică neapărat vătămări grave cauzate de produsele din cacao, ele evidențiază nevoia de mai multă cercetare și transparență privind procesele de producție alimentară.

Ciocolata neagră și produsele pe bază de cacao sunt componente populare ale deserturilor, iar cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a determina potențialele lor beneficii pentru sănătate și potențialele lor efecte nocive.

Studiul a constatat că 43% dintre produsele care conțin cacao au depășit nivelurile de plumb și 35% au depășit nivelurile de cadmiu, indicând necesitatea unei reglementări mai stricte pentru a aborda riscurile potențiale. Constatările ar trebui interpretate cu prudență.

Ciocolata organică are mai mult plumb și cadmiu

Un studiu care examinează contaminarea cu metale a produselor de consum care conțin cacao în SUA a utilizat referințe precum nivelul de referință intermediar (IRL) al FDA și nivelurile de doză maximă admisă (MADL) din California Proposition 65 (Prop 65).

Cercetătorii au analizat 72 de produse care conțin cacao, obținute de la ConsumerLabs.com și de la două laboratoare comerciale. Rezultaele prezintă concentrațiile medii de plumb și cadmiu per porție listată peste doza maximă MADL-urile Prop 65 în toate produsele.

Niciun produs nu a avut o concentrație medie peste MADL Prop 65 pentru arsenic. Cu toate acestea, 43% dintre produse aveau concentrații mai mari decât MADL Prop 65 pentru plumb, iar 35% dintre produse aveau concentrații mai mari decât MADL Prop 65 pentru cadmiu.

De asemenea, s-a constatat că produsele organice aveau niveluri mai ridicate de plumb și cadmiu. Studiul evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind nivelurile sigure de metale din produsele de consum.

Citește și: Apa aromatizată: alternativa sănătoasă la băuturile carbogazoase. Cum să o prepari și ce beneficii are

Foto: Freepik

Cât de multă cacao ar putea duce la expunerea periculoasă la metale toxice?

Cercetătorii au constatat că peste 97% din produsele din ciocolată neagră și cacao au niveluri sub nivelul de referință provizoriu al FDA pentru plumb, iar concentrația mediană de metale este mai mică decât nivelurile MADL ale Prop 65.

Acest lucru sugerează că o singură porție din majoritatea produselor este sigură pentru majoritatea consumatorilor, dar consumul mai multor porții pe zi sau combinarea unei porții cu alte surse alimentare de metale grele ar putea duce la o expunere care depășește MADL-urile Prop 65.

Studiul a constatat că grupurile ulterioare de produse din 2016, 2019 și 2022 au avut concentrații mai scăzute de metale decât produsele din 2014. Jacob Hands, student la medicină la George Washington University School of Medicine and Health Sciences, a subliniat necesitatea unei evaluări mai stricte a calității și sursei cacauei utilizate de distribuitori, deoarece cadmiul și plumbul sunt inerent toxice și pot afecta organele majore din organism.

Consumul anumitor produse din cacao de-a lungul timpului și în rândul anumitor grupuri, cum ar fi femeile însărcinate și copiii, ar putea fi problematic.

Vezi și: Semnul timpuriu al riscului de AVC. E dat încă din adolescență. Legătura dintre performanța cognitivă și AVC

Când trebuie să fii precaut privind consumul de ciocolată

Studiul privind contaminarea cu metale a ciocolatei negre are limitări, inclusiv o dimensiune redusă a eșantionului și o lipsă de date în anumite domenii. Studiul menționează, de asemenea, că nu a existat niciodată un nivel seric sigur de Pb sau de consum de plumb identificat cu vreo valoare.

Autorii sugerează că cercetările viitoare ar putea examina expunerea la metale din întreaga dietă pentru a determina mai bine intervențiile potențiale sau politicile de sănătate. Aceștia sugerează că consumatorii pot fi expuși la contaminarea cu metale din surse multiple, iar produsele de cacao ieșite din comun care conțin cantități mai mari de metale ar putea fi problematice.

În plus, aceștia sugerează examinarea periodică a acestor produse și elaborarea de orientări pentru reglementarea contaminanților nocivi din ciocolata neagră. În plus, trei dintre autorii studiului au fost angajați de ConsumerLabs.com, creând un potențial conflict de interese.

Studiul sugerează că ciocolata neagră poate conține niveluri ridicate de metale grele, care pot duce la probleme grave de sănătate. Cercetarea sugerează că produsele organice și alte produse alimentare pe care consumatorii le consideră de calitate superioară prezintă în continuare riscul de contaminare cu metale.

Nutriționistul dietetician înregistrat Karen Z. Berg, a observat că rezultatele indică în primul rând prudența pentru anumite grupuri, cum ar fi copiii mici, și necesitatea variației dietei.

Metalele grele se găsesc în multe alimente care provin din pământ, adesea din sol. Prin urmare, este recomandabil să se urmeze o dietă variată pentru a evita să se consume prea mult dintr-un aliment care ar putea conține mai multe metale grele decât altele. Bebelușii, copiii și femeile însărcinate ar trebui să fie mai precauți cu privire la proveniența alimentelor și a apei pentru a evita expunerea inutilă la metale grele.

De asemenea, este esențial să se pună în balanță potențialele preocupări legate de contaminarea cu metale cu posibilele beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre, cum ar fi îmbunătățirea sănătății cardiovasculare sau creșterea sensibilității la insulină.

jacob Hands a concluzionat că nu există dovezi credibile că nivelurile conținute în aceste produse afectează în mod acut o anumită populație și nu pledează pentru reducerea consumului de ciocolată neagră. În schimb, consumatorii ar trebui să fie mai circumspecți și să ceară mai multă transparență și calitate din partea marilor producători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel