Cercetătorii au realizat o...
Cercetătorii germani au evaluat doar riscul de contaminare prin inhalarea particulelor microscopice (cu diametru mai mic de o miime de milimetru), care rămân suspendate în aer, nu și contaminarea prin atingerea obiectelor pe care au căzut acestea.
Contaminarea prin contact direct sau prin picături mai mari ( între 0,01 și 0,1 mm - proiectate la cca 1 metru când vorbim, sau alergăm) nu au fost analizate. Aceste trei căi de contaminare pot fi blocate prin dezinfectare, purtarea măștii, distanțare fizică, dar picăturile microscopice din aer se pot ”infiltra” pe lângă banda transversală de fixare a măștii, sau prin laterale, pe lângă elasticul de prindere. Măștile FFP2 au un efect de barieră estimat la 95%, dar prof. Kriegel estimează că, în practică, din cauza erorilor de utilizare (fixare incorectă, folosire prea îndelungată, cu ”pauze”, în care masca este îndepărtată, acesta se reduce la 70 de procente.
Intensitatea activității respiratorii a persoanei care elimină virusul, dar și a celui care îl ”recepționează”, concentrația de aerosoli din cameră și durata expunerii sunt trei factori care influențează riscul de contaminare. Ca urmare, riscul de contaminare depinde de activitatea desfășurată și de locul în care aceasta se desfășoară.
Echipa profesorului Kriegel a luat ca nivel de referință riscul de contaminare într-un supermarket, corect ventilat, pentru persoanele care poartă mască. Acest nivel a primit valoarea 1. Celelalte locuri publice au fost clasificate în funcție de valori (subunitare, sau supraunitare) proporționale cu riscul raportat la nivelul de referință. Modelul matematic după care a fost simulată contaminarea a fost realizat în colaborare cu Spitalul Universitar Charité din Berlin.
Modelul folosit este verificat în cazul tulpinii COVID ”clasice”, riscul de infectare cu varianta sud-africană sau britanică fiind cu 30-50% mai mare.
Deci, cel mai periculos spațiu public din punct de vedere al contaminării cu COVID prin aer este biroul tip hală, în vreme ce sala de teatru este locul cecl mai sigur din acest punct de vedere.
Studiul a fost realizat la Institutul Hermann-Rietschel Institute, din cadrul Universității Tehnice din Berlin, având doi coordonatori: prof. Martin Kriegel, directorul institutului, medic imunobiolog, și ing. Anne Hartmann, cercetător asociat în cadrul aceluiași institut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...