Consumul zilnic de suc de sfeclă roșie îmbunătățește sănătatea cardiovasculară la femeile aflate la postmenopauză. Importanța nitraților din sfeclă

suc de sfecla rosie Foto: Freepik @Daymoms
Un nou studiu prezintă un efect neașteptat al consumului zilnic de suc de sfeclă roșie, dezvăluind o schimbare surprinzătoare în sănătatea femeilor aflate în postmenopauză.

Un nou studiu sugerează că un consum zilnic de suc de sfeclă roșie poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară la femeile aflate la postmenopauză. Sucul, bogat în nitrați, ajută la menținerea funcției vaselor de sânge.

Cu toate acestea, beneficiile au dispărut în 24 de ore de la oprirea consumului. Acest lucru se datorează producției reduse de estrogen din organism în timpul și după menopauză, ceea ce poate duce la o funcționare mai slabă a vaselor de sânge și la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Studiul, realizat la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a constatat că un consum zilnic de suc de sfeclă roșie a îmbunătățit performanța vaselor de sânge.

Sucul de sfeclă roșie poate susține sănătatea inimii

A fost efectuat un studiu la care au participat 54 de femei aflate la postmenopauză din comunitatea locală. Participantele aveau o tensiune arterială în repaus mai mică de 130/80 mmHg, un IMC cuprins între 18,5 și 35 kg/m2, un LDL-colesterol la post sub 160 mm/dL, o hemoglobină A1C sub 6% și o glicemie normală la post. Toate erau nefumătoare și nu luau medicamente sau hormoni cardiovasculari.

Sub îndrumări dietetice stricte, participantele au consumat zilnic, timp de o săptămână, două sticle de 70 de ml de suc concentrat de sfeclă roșie, fiecare furnizând același nivel de nitrați ca trei sfecle mari. Câteva săptămâni mai târziu, acestea au primit suc de sfeclă din care nitrații fuseseră eliminați, servind drept placebo.

Pentru a evalua efectul sucului de sfeclă roșie asupra fluxului sanguin din artera brahială a participanților înainte și după consum, s-a efectuat o imagistică prin ultrasunete Doppler. Studiul a concluzionat că fluxul sanguin a fost îmbunătățit în timp ce participanții consumau zilnic sucul de sfeclă bogat în nitrați, dar efectul s-a estompat în termen de 24 de ore după ce au băut ultima sticlă.

Cum este menopauza legată de problemele cardiace

Un studiu realizat de Piedmont Healthcare Corporation a constatat că menopauza duce la pierderea efectelor cardioprotectoare ale estrogenului asupra inimii. Această reducere accelerează dezvoltarea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi creșterea colesterolului LDL, rigidizarea vasculară și tensiunea arterială ridicată.

Acești factori de risc fac vasculatura vulnerabilă la bolile cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic. Autorul principal al studiului, Jocelyn M. Delgado Spicuzza, de la Pennsylvania State University's College of Nursing, explică faptul că estrogenul servește atât ca agent antioxidant, cât și ca agent antiinflamator, ajutând la reducerea dezvoltării plăcilor care pot duce la atacuri de cord.

În plus, simptomele vasomotorii sunt din ce în ce mai mult recunoscute ca fiind un factor de risc pentru bolile de inimă, femeile de culoare prezentând simptome vasomotorii mai mari.

Citește și: Cum să menținem flexibilitatea și mobilitatea peste 40 de ani. Exerciții de întindere pentru a te simți mai bine în propriul corp

Foto: Freepik @mako_studio

Legătura dintre nitrați și sănătatea inimii

Studiul realizat de Delgado Spicuzza arată că consumul de nitrați prin intermediul plantelor crește disponibilitatea oxidului nitric în organism, care este responsabil pentru lărgirea vaselor de sânge și pentru livrarea de oxigen către organe precum inima.

După menopauză, nitratul alimentar poate fi transformat în oxid nitric prin intermediul căii entero-salivare, ajutând la menținerea unei funcționări sănătoase a vaselor de sânge. Autorul studiului subliniază importanța identificării tipurilor de nitrați care pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge, deoarece plantele conțin doar un singur tip de nitrați din sol.

Cu toate acestea, atunci când se discută despre nitrații din produsele de origine animală, pot fi identificate mai multe forme. Forma singulară de nitrat este mai precisă pentru a descrie beneficiile sucului de sfeclă roșie și rezultatele cercetării.

Nitratul din surse vegetale este cel mai benefic pentru sănătate

Nitratul alimentar de origine vegetală este eficient în medicamentele pentru inimă, cum ar fi nitroglicerina, și își păstrează eficacitatea în cazul utilizării continue. Legumele cu frunze verzi, legumele cu tulpini și muguri, ierburile și legumele rădăcinoase sunt cele mai bune surse de nitrat alimentar.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga dacă aceste alimente pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge la femeile aflate la postmenopauză. Nitrații de origine vegetală sunt preferabili din punct de vedere al sănătății în comparație cu cei de origine animală, deoarece un stil de viață bazat pe plante, inclusiv consumul de sfeclă bogată în nitrați, este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, cancere și alte procese de boli cronice.

Cu toate acestea, cardiologul Cheng-Han Chen avertizează împotriva unei diete carnivore bogate în carne procesată, deoarece aceasta preia toate părțile bogate în grăsimi ale cărnii.

Vezi și: Consumul săptămânal de pește gras reduce riscul de scleroză multiplă. Legătura dintre dietă și scleroza multiplă, confirmată de un studiu recent

Alimente care susțin sănătatea inimii după menopauză

Femeile aflate la postmenopauză pot beneficia de o varietate de alimente sănătoase pentru inimă, inclusiv sucul de rodie, fructele și sucurile de citrice, ciocolata neagră, legumele cu frunze verzi, fructele de pădure, uleiul de măsline, usturoiul, peștele și acizii grași omega-3 și ceaiul verde. Aceste alimente sunt bogate în polifenoli, antioxidanți, antioxidanți și polifenoli, care pot îmbunătăți fluxul sanguin, pot reduce rigiditatea arterială și pot susține funcția endotelială.

Cu toate acestea, studiul nu recomandă femeilor să înceapă să bea mai mult suc de sfeclă roșie după menopauză. Recomandările lui Cheng-Han Chen rămân neschimbate, concentrându-se pe o dietă sănătoasă pentru inimă care să includă cereale integrale, fructe și legume, cu un conținut scăzut de sare, evitând grăsimile saturate, alimentele foarte procesate și zahărul. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Jayne Morgan, cardiolog să își modifice sfaturile pe care le dă pacienților pe baza studiului, deoarece alimentele sunt din ce în ce mai mult recunoscute ca medicamente.

Sfatul lui Jayne Morgan rămâne același, concentrându-se pe o dietă echilibrată care să includă cereale integrale, fructe și legume, cu un conținut scăzut de sare, evitând grăsimile saturate, alimentele foarte procesate și zahărul.

Cardiologul subliniază, de asemenea, că suntem ceea ce mâncăm, iar alimentele sunt din ce în ce mai mult recunoscute ca medicament. Sunt necesare studii mai mari cu rezultate clinice pentru a determina efectele pe termen lung ale unei diete bogate în nitrați asupra sănătății cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Descoperire cheie în lupta cu obezitatea. Transformarea grăsimii albe în grăsime maro
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel