Consumul mare de zahăr, chiar și pe termen scurt, afectează imunitatea

Consumul mare de zahăr
Consumul mare de zahăr, chiar și pe termen scurt, duce la un risc mai mare de boli intestinale și scăderea imunității. Cercetătorii explică și cum se întâmplă asta.

Creșterea pe termen scurt a consumului de zahăr ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, sugerează un nou studiu al University of Alberta.

Într-un studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii University of Alberta au descoperit că șoarecii aveau o susceptibilitate crescută la colita indusă chimic și simptome mai severe după numai două zile de o dietă bogată în zahăr, comparativ cu cei care consumă o dietă echilibrată.

Karen Madsen, care este specializată în dietă și efectele sale asupra bolilor inflamatorii intestinale, a declarat că rezultatele reies din ceea ce mulți pacienți cu colită spuneau de multă vreme: mici modificări ale dietei lor pot face să se declanșeze simptomele.

 „S-a arătat anterior că tipul de dietă pe care o urmați vă poate schimba susceptibilitatea la boală”, a spus Madsen, care a condus noul studiu. "Am vrut să știm cât timp durează înainte ca o modificare a dietei să aibă un impact asupra sănătății. În cazul zahărului și al colitei, a durat doar două zile, ceea ce a fost cu adevărat surprinzător pentru noi. Nu credeam că se va întâmpla asa repede", citează sciencedaily.com

Ce ar putea determina o schimbare atât de semnificativă într-un timp atât de scurt? Se dovedește că este vorba despre bacteriile intestinale și impactul pe care alimentele îl au asupra lor.

Alimentele bogate în fibre acționează ca un combustibil pentru bacteriile „bune” care trăiesc în intestin și produc acizi grași cu lanț scurt, care sunt esențiali pentru un răspuns imun eficient. Consumul dietelor cu conținut ridicat de zahăr și aport scăzut de fibre alimentează microbi „răi”, cum ar fi E. coli, care sunt asociați cu inflamația și un răspuns imun defect.

Imunitatea, afectată de consumul de zahăr 

Studiul lui Madsen a arătat că șoarecii din dieta cu conținut ridicat de zahăr aveau o afectare mai mare a țesutului intestinal și un răspuns imun defect. Aceste probleme au fost atenuate atunci când dieta lor a fost completată cu acizi grași cu lanț scurt produse în mod normal de bacterii bune.

„În mod surprinzător, studiul nostru arată că un consum de zahăr pe termen scurt poate avea cu adevărat un impact dăunător și, astfel, această idee - că este în regulă să mănânci bine toată săptămâna și să te bucuri de junk food în weekend - este greșită”, a explicat Madsen.

Studiile ulterioare ar putea deschide calea către utilizarea acizilor grași cu lanț scurt ca suplimente alimentare, a menționat ea.

„Schimbarea dietei cuiva este unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut, chiar dacă le spui că le va rezolva problemele de sănătate”, a spus ea. „Oamenii doresc să mănânce ceea ce vor să mănânce, astfel încât acizii grași cu lanț scurt ar putea fi folosiți ca suplimente pentru a proteja oamenii împotriva efectelor dăunătoare ale zahărului asupra bolilor inflamatorii ale intestinului”. 

Madsen și colegii săi au arătat, de asemenea, că doar două zile de dietă cu conținut ridicat de zahăr și absența acizilor grași cu lanț scurt au provocat o creștere a permeabilității intestinale, deschizând căi interesante de cercetare cu privire la modul în care dieta poate afecta bacteriile din tractul gastro-intestinal și creier sănătatea creierului.

„Există din ce în ce mai multe dovezi care sugerează că există o legătură între bacteriile prezente în intestinul nostru și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson”, a explicat Madsen. "Deoarece studiul nostru a arătat că permeabilitatea intestinului a crescut destul de dramatic la șoarecii din dieta cu conținut ridicat de zahăr - ceea ce înseamnă că produsele bacteriene sunt libere să se deplaseze din intestin, unde stau în mod normal, în restul corpului - crește posibilitatea ca acest fenomen să conducă la aceste boli, dar trebuie analizat acest lucru. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel