Prediabetul este un semnal de...
În decursul ultimelor decenii, untul a fost învinuit de boli de inimă din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate. Cu toate acestea, în prezent, untul este considerat sănătos - cel puțin în cantități moderate.
Înainte, procesul de producție al untului implica separarea smântânii de lapte. Laptele era lăsat să stea până când smântâna se ridica la suprafață și apoi era luată. În prezent, se folosește o metodă mai eficientă numită centrifugare.
Untul este produs din smântână printr-un proces numit batere, în care smântâna este agitată până când grăsimea din lapte formează ghemuri și se separă de lichidul rezultat - zerul. După ce zerul este drenat, untul este bătut în continuare până când devine gata pentru ambalare.
Untul, compus în mare parte din grăsimi, este un aliment bogat în calorii. O lingură (14 grame) de unt furnizează aproximativ 100 de calorii, echivalentul unei banane de dimensiuni medii, conform Healthline.
Deși untul conține grăsimi saturate în proporție de aproximativ 80%, restul fiind în principal apă, este un aliment complex, conținând peste 400 de acizi grași diferiți. El are o concentrație ridicată de grăsimi saturate (aproximativ 70%) și conține o cantitate semnificativă de grăsimi mononesaturate (aproximativ 25%).
Untul conține acizi grași, aproximativ 11% din grăsimile saturate fiind reprezentați de acid butiric. Acest acid a fost asociat cu reducerea inflamației în sistemul digestiv și a fost utilizat în tratamentul bolii Crohn.
Contrar grăsimilor trans din alimentele procesate, grăsimile trans din produsele lactate sunt considerate sănătoase. Untul este cel mai bogat aliment în grăsimi trans din lapte, precum acid vaccenic și acid linoleic conjugat (CLA), care sunt asociate cu diverse beneficii pentru sănătate.
Untul este o sursă bogată de vitamine liposolubile, în special A, D, E, B12 și K2. Totuși, contribuția sa la aportul zilnic total al acestor vitamine este limitată din cauza consumului în cantități mici.
Consumat în cantități moderate, untul nu are efecte adverse cunoscute. Totuși, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate și probleme de sănătate asociate, mai ales în contextul unei diete bogate în calorii.
Untul a fost asociat cu riscul crescut de boli de inimă din cauza grăsimilor saturate. Cu toate acestea, cercetările au adus controverse în această privință, iar unele studii nu au găsit nicio legătură între consumul de grăsimi saturate și boli de inimă.
Calitatea nutrițională a untului este influențată de hrana vacilor de lapte. Untul proaspăt-pășunat, provenit de la vaci care pasc pe pășuni sau sunt hrănite cu iarbă proaspătă, este considerat mai sănătos. Conține mai mulți acizi grași sănătoși, precum omega-3 și CLA, și mai multe vitamine și antioxidanți.
Vezi și: Ce înseamnă o relație sănătoasă. Semnele care indică o relație toxică
Untul, în ciuda conținutului său ridicat de grăsimi saturate, poate fi parte a unei diete sănătoase atunci când este consumat cu măsură. Untul proaspăt-pășunat este preferat pentru beneficiile sale nutriționale superioare. Totuși moderarea este cheia, iar consumul excesiv ar trebui evitat pentru a menține o stare de sănătate optimă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...