Consumul de sare și hipertensiunea arterială, efecte diferite asupra femeilor și bărbaților. Care este elementul ce face diferența

consumul de sare. FOTO: Freepik
Hipertensiunea este favorizată de consumul excesiv de sare și este factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Hiprtensiunea afectează aproximativ 1.28 miliarde de adulți la nivel mondial, mulți dintre ei în țări cu venituri mici și medii. Potrivit OMS, în ultimii 30 de ani, numărul celor ce suferă de hipertensiune s-a dublat, iar cifrele se află încă în creștere.

Hipertensiunea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, iar la rândul său prezintă o serie de factori de risc, nemodificabili și modificabili.

Factorii de risc nemodificabili sunt:

- vârsta, hipertensiunea arterială este mai frecventă după vârsta de 65 de ani

- etnia, unele grupuri etnice sunt mai predispuse la hipertensiune decât altele

- sexul, bărbații au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune decât femeile. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă doar până când femeile ajung la menopauză.

Factorii modificabili sunt cei care țin de stilul de viață și includ:

- greutatea, obezitatea este un factor de risc primar pentru hipertensiunea arterială

- consumul de alcool și tutun

- condițiile de sănătate existente, și care în mare parte țin tot de stilul de viață, precum bolile cardiovasculare, diabetul, bolile cpronice de rinichi, nivel ridicat de colesterol.

Un factor mai puțin recunoscut, dar care poate duce la creșterea tensiunii arteriale, este sensibilitatea la sare, adică  tendința organismului de a reține sarea în loc să o elimina prin rinichi, arată Medical News Today.

O analiză a datelor epidemiologice publicată în Hypertension sugerează că femeile de toate vârstele și etniile sunt mai sensibile la sare decât bărbații. Iar această tendință de a reține mai multă sare crește după menopauză.

”Cel mai important fapt evidențiat în acest articol de analiză este că femeile, indiferent dacă sunt în pre sau postmenopauză, sunt mai sensibile la sare decât bărbații”, afirmă dr. Eric Belin de Chantemèle, autorul studiului, profesor la Medical College of Georgia University.

Ce este sensibilitatea la sare

Sarea este unul dintre mineralele de care organismul are nevoie în fiecare zi. Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine, cu rol important în echilibrul electrolitic.

Deși OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, cei mai mulți dintre oameni consumă dublul recomandat.

Sarea conține aproximativ 40% ioni de sodiu și 60% ioni de clorură. Avem nevoie de o cantitate mică de sodiu, în jur de 500 mg (sau un sfert de linguriță de sare) pe zi, pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și relaxa mușchii și a menține un echilibru adecvat de apă și minerale.

Un consum de peste 5 grame de sare pe zi crește riscul de hipertensiune arterială și de apariție al bolilor cardiovasculare.

Consum de sare afectează diferit bărbații

Până acum se știa că bărbații sunt mai predispuși la hipertensiune decât femeile, însă protecția acestora din urmă este asigurată numai până la intrarea în menopauză.

Totuși, această analiză sugerează că, deoarece femeile sunt predispuse la sensibilitate la sare, care poate crește tensiunea arterială, realitatea nu este atât de simplă.

Explicația pe care o sugerează este, poate, surprinzătoare. Potrivit Dr. Belin de Chantemèle, dovezile de la oameni și de la animale de laborator indică faptul că rinichii femeilor sunt mai buni la excreția de sare.

Problema, se pare, este la nivelul vaselor, deoarece sarea ar trebui să relaxeze și vasele de sânge, dar nu o face la cei care sunt sensibili la sare.

”Deși hormonii steroizi sexuali sunt importanți în reglarea sistemului cardiovascular, noile cercetări sugerează că și cromozomii sexuali ar putea fi implicați.

Rezistența vasculară crescută din cauza sensibilității la sare duce la disfuncție endotelială, care poate fi un factor mai important la femei decât la bărbați”, mai spune autorul studiului.

Astfel, reducerea consumului de sare poate să ajute și la eliminarea retenției de apă, o altă problemă cu care se confruntă femeile.

Vezi și: Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

De ce punem sare în mâncare

Sarea se adaugă mâncărurilor din mai multe motive, precum:

- condimentare - pentru a îmbunătăți gustul alimentelor

- conservare

- agent de îngroșare - în carnea procesată

- colorant natural - face mâncarea mai atractiva din punct de vedere vizual

- modificare a texturii - ajută la frăgezirea cărnii și oferă consistență brânzeturilor

- controlul procesului de fermentare - influențează consistența și reduce riscul infectării cu bacterii dăunătoare a alimentelor.

Vezi și: O enzimă, responsabilă de apariția depresiei. Care este legătura între estrogen, microbiotă și creier. Cercetător: Induce comportamente de tip depresiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel