Consumul de alcool, femeile ajung mai redepe dependente

Alcool
Consumul de alcool face ca, în cazul femeilor, dependenţa să se instaleze în scurt timp, iar problemele lor medicale apar mai repede decât la bărbaţi, arată dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Consumul cronic poate provoca leziuni organice, iar în forma cea mai gravă – demență, arată specialistul.

Alcoolul este considerat un drog legal, iar consumul său sistematic este acceptat și tolerat de către opinia publică. Alcoolul „ajută" la uitarea experiențelor traumatizante, „reducând" starea de tristețe generată de experiențele umilitoare. În realitate, însă, alcoolul nu „vindecă" problema, ci mai degrabă o ascunde. În cazul femeilor, dependența de alcool se instalează rapid, iar problemele medicale apar mai repede decât la bărbați. La copii, riscul alcoolismului poate fi evitat dacă părinții sunt preocupați de modul în care odraslele lor învață să abordeze alcoolul, atrage atenția dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iași.

Modifică percepția, diminuând capacitatea de control

La fel ca și tranchilizantele, alcoolul este un sedativ care calmează, încetinește și întârzie mai multe activități și reacții ale corpului, mai ales la nivelul sistemului nervos central. „Prin starea de euforie pe care o determină, el modifică percepția despre lume și despre sine, diminuând capacitatea de control și de performanță a băutorului. Diminuarea anxietății, a temerilor și a tensiunii, eliberarea de inhibiții și creșterea încrederii în sine sunt efectele cele mai pronunțate ale alcoolului", a declarat dr. Andreea Nester.

Specialistul spune că există două tipuri de intoxicație cu alcool (consumul unei cantități suficient de mari pentru a produce modificări comportamentale dezadaptative): intoxicație ușoară, în cazul în care persoana este relaxată, vorbăreață, euforică și dezinhibată, și intoxicație severă, care produce agresivitate, iritabilitate, dispoziție schimbătoare, tendințe paranoice, degradarea funcționării sociale și a capacității de muncă, mers instabil și lipsă de coordonare. În unele cazuri, intoxicația severă poate determina evaziune, lentoare psiho-motorie, fenomene de black-out (lacune ale memoriei), putând conduce chiar la comă și deces.

Alcoolismul, condiție ireversibilă

Alcoolismul este o condiție ireversibilă, cu caracter progresiv, și constituie un veritabil flagel care afectează, anual, sănătatea și viața a milioane de oameni. Are nenumărate efecte asupra persoanei în cauză și asupra celor din jur, efecte ce țin de sfera psihologică, dar și de cea fizică.

Prețul plătit de cei ajunși în prăpastia dependenței de alcool este imens. Consumul de alcool produce distrugerea treptată a neuronilor, iar asta se observă în timp, mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Diminuarea accentuată a numărului de neuroni cauzează și reducerea performanțelor creierului, vizibile prin scăderea funcției memoriei, a capacității de gândire, de înțelegere, cu pierderea simțului critic și a discernământului. Consumul cronic poate provoca leziuni organice (alcoolul se comportă ca o otravă) la nivelul sistemului nervos central, ce pot determina apariția convulsiilor, a deliriumului tremens cu halucinații, iar în forma cea mai gravă – DEMENȚĂ", a explicat dr. Andreea Nester.

Atrofiază creierul

Tomografiile computerizate au arătat, la alcoolici, o atrofie a creierului, în special la nivelul lobilor frontali. Creierul devine astfel mai mic, „se usucă", ceea ce explică scăderea funcțiilor intelectuale.

Dependentul de alcool manifestă o răceală emoțională, o alterare treptată a sentimentelor, oscilații în dispoziție, cu schimbări bruște de opinie, stări permanente de nervozitate, iritabilitate, insomnii, ceea ce îi deteriorează viața familială și profesională. În plan fizic, alcoolul acționează pe nesimțite asupra sănătății organelor.

Într-o primă etapă, organismul se adaptează ușor, însă, după ceva vreme el devine incapabil să își mai păstreze echilibrul și se instalează o serie de efecte dezastroase: malnutriția, gastrita, ciroza hepatică, pancreatita, infertilitatea, cancerul de esofag și stomac, bolile de inimă, tulburările de echilibru", mai spune dr. Nester.

Beau cot la cot cu bărbații

Îngrijorător este faptul că tot mai multe femei din țara noastră ajung la medic din cauza dependenței de alcool. „Noua generație de după '90 dă peste cap calculele și arată că femeile au început să bea aceeași cantitate de alcool ca bărbații. Datele ministerului Sănătății arată că, în 2016, numărul femeilor dependente de alcool a crescut cu 20% fața de anul anterior", consideră medicul psihiatru din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iași.

Femeile suferă de anxietate și depresie de două ori mai mult decât bărbații și, din acest motiv, sunt mai predispuse să recurgă la consumul de alcool (National Center for Health Statistics, Statele Unite, 2018).

În rândul femeilor, dependența de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale se dezvoltă mai repede decât la bărbați, deoarece alcoolul se metabolizează mai greu în stomac, se concentrează mai bine în țesuturile organismului, iar creierul este mai sensibil. De cele mai multe ori, femeile ajung să facă abuz de alcool din cauza singurătății. Statistic, cele care nu au copii și care nu lucrează prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependență", consideră dr. Andreea Nester. Din păcate, industria alcoolului promovează agresiv băuturi pentru femei, asociindu-le cu ideea de libertate, atractivitate, independență, însă femeile care depind de alcool prezintă riscuri mult mai mari de a fi abuzate fizic de parteneri.

Cei mai mulți bărbați își părăsesc soțiile alcoolice, însă cele mai multe femei rămân împreună cu soții lor alcoolici deoarece aceștia sunt priviți de societate ca find mai acceptabili", mai spune dr. Nester.

Vina o poartă și familia

Simplul fapt de a consuma alcool nu conduce la alcoolism! „Mai multe cercetări efectuate în acest domeniu au arătat că factorul de bază implicat în dezvoltarea dependenței îl constituie procesul de învățare socială, de socializare în cadrul familiei și a culturii de apartenență", concluzionează dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru.

Conform lui James M. Henslin („Essentials of Sociology: A Down-to-Earth Approach", 11th Edition, Pearson Education, 2014), în grupurile care au rate scazute la alcoolism s-au constatat următoarele caracteristici ale modului în care copilul învață să abordeze alcoolul în așa fel încât să elimine alcoolismul: 1) adulții expun copiii la alcool devreme în viață, dar în cadrul unui grup familial și religios puternic; 2) părinții reprezintă un exemplu substanțial de consumat alcool cu moderație; 3) băuturile frecvent folosite sunt vinul și berea; 4) băutul nu are nicio conotație morală, nu este considerat nici virtute, nici păcat; 5) alcoolul este băutura care însoțește hrana; 6) băutura nu este considerată o dovadă de bărbăție sau virilitate; 7) beția este dezaprobată.

În concluzie, se poate spune că alcoolul are o mare importanță în viața socială a oamenilor, în „cinstea" lui existând chiar - așa cum se știe – festivaluri: festivalul berii, al vinului etc.Consumat în exces, însă, constituie o problemă socială gravă, cu implicații serioase asupra sănătății oamenilor.

Europenii beau mai mult decât restul lumii

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) afirmă, în „Global status report on alcohol and health 2018", că: „europenii beau mai mult decât oricare alți locuitori ai planetei, cu o medie de 11,2 litri de alcool pe an, echivalentul a două pahare de vin pe zi". Conform aceluiași raport, Lituania ocupă primul loc în topul consumatorilor de alcool per cap de locuitor, urmată de Republica Moldova. România ocupă locul 3 în acest clasament. Conform OMS, în România sunt peste 3 milioane de consumatori înrăiți de alcool, statul român cheltuind peste 25 milioane de euro cu tratamentul persoanelor dependente de alcool numai în anul 2016.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă, în cazul bărbaților, să nu fie depășite două unități de alcool pe zi sau 5 unități la o ocazie, și maximum 14 unități de alcool pe săptămână. În cazul femeilor și al bărbaților trecuți de 60 de ani, OMS recomandă să nu se depășească o unitate de alcool pe zi sau 4 unități la o ocazie, și maximum 7 unități de alcool pe săptămână. O unitate de alcool reprezintă cantitatea de băutură care conține nu mai mult de 10 g de alcool pur (regăsită într-un pahar de vin de 125 ml sau în 330 ml de bere sau într-un shot de tărie de 30 ml).

Statistici: Persoane internate la Institutul de Psihiatrie „Socola" Iași din cauza consumului de alcool: anul 2015 - 1.212 persoane (163 de femei și 1.049 de bărbați); anul 2016 – 1.278 persoane (214 femei și 1.064 bărbați); anul 2017 – 1.530 persoane (263 femei și 1.267 bărbați); anul 2018 (primele 10 luni) – 1.517 persoane (252 femei și 1.267 bărbați).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel