Consultații la distanță: cum procedează bolnavii cronici

Medicină
EXCLUSIV
Consultațiile la distanță sunt o soluție pentru situația de criză prin care trecem, însă pentru bolnavii cronici acest lucru poate fi mai dificil. Medicul Gheorghe Lascu a arătat că rețeta poate fi găsită la farmacie doar prezentând trei coduri, pe care pacientul le poate primi telefonic de la medicul de familie.

Noile reglementri și interdicția de a mai ieși din casă a oprit și pacienții cronici să mai ajungă la medic, pentru câteva zile. După revenirea asupra acestei decizii, acum pacienții se pot prezenta la medic pentru ridicare arețetei, însă există patru categorii de pacienți care trebuie să ajungă la medicul curant.

Dr. Gheorghe Lascu, președintele Societății de Medicină de Familie Maramureș, arată că sunt patru categorii de afecțiuni la care medicul de familie nu poate accesa istoricul pacientului și, prin urmare nu-i poate elibera rețeta. „În ceea ce privește medicația pentru cronici, pe patru paliere mai este o problemă: vorbim la dibetici insulino-dependenți - la care nu le-am scris niciodată rețetă, este vorba de medicația oncologică – pe care de asemenea, noi n-am scris-o niciodată, medicația biologică activă pentru cei care au hepatită cronică virală C și mai sunt anumite medicamente pe care le scriau numai anumite specialități în psihiatrie.

În momentul de față, pentru aceste specialități funcționeză ambulatoriul. Ei pot merge sau își pot trimite rudele sau pot să-și contacteze medicul cu care au colaborat și pot ridica rețeta, sau o poate ridica online, cu datele de identificare, respectiv, CUI-ul (cod unic de identificare) ambulatorului, numărul de contract și codul de parafă a medicului, rețeta poate fi găsită la farmacie online și poate fi ridicată”, a explicat medicul.

„Bolnavii cronici fără tratament vor suferi o decompensare”

Pe de altă parte, el mai atrage atenția că a scăzut numărul pacienților cronici care au ridicat rețeta, într-un fel sau altul. În schimb, consultațiile au loc la distanță, pe cât este posibil. „Îi consultăm la telefon, e bine că sună, pentru că la sfârșitul lunii trecute și începutul acestei luni, ieri și astăzi, am constatat că a scăzut foarte mult numărul paciențilorlor care au mai venit să-și ridice rețeta, sau cărora să le scriem rețeta pentru boala lor cronică și asta însemană că vor fi oameni care se vor decompensa, mă refer la oameni bolnavi, cu diabet de exemplu”, a ma precizat medicul.

„Bolnavii cronici să nu-și neglijeze săntatea”

Pentru a veni în ajuorul lor, unii medici de familie au început să sune pacienții cronici pentru a stabili împreună următorii pași de făcut, pentru ca aceștia din urmă să-și poată primi tratamentul necesar. „Noi am început să îi sunăm, le-am explicat că nu-i nicio nenoricire că nu pot ieși, totul e să vedem cum sunt și dacă trebuie, să le putem prescrie medicamentele de care au nevoie. Cu alte cuvinte, un fel de consultație la distanță prin telefon, ocazie cu care, cei care aveau acasă un aparat de măsurat tensiunea sau un glucometru ne-au dat relații despre glicemie sau tensiune și la înțelegere cu ei, și-au trimis copiii, nepoți, rude sau prieteni care să vină după rețetă. Eu le-am explicat că este posibil să transmită prin SMS sau Watsapp acele date de identificare a rețetei pe care noi am ridicat-o în SIUI. Dacă ei au la dispoziție CUI-ul cabinetului, numărul de contract și codul de parafă a medicului, adică trei grupe de cifre, rețeta poate fi găsită online la orice farmacie. Cu unii dintre ei am reușit să comunicăm așa, unii și-au trimis rudele, dar mă îngrijorează faptul că nu sunt toți bolnavii cronici acoperiți cu medicamentele de care au nevoie și le transmit să nu-și neglijeze starea de sănătate și să nu-și întrerupă tratamentul.

În ce privește partea de protocoale, legislația este mai permisivă acum și dacă a expirat acea scrisoare medicală, noi putem scrie în continuare tratamentul pe care îl aveau, dacă situația nu s-a schimbat. Ăsta este un lucru foarte bun, că pacientul nu mai este nevoit să meargă la spital, pentru a-și prelungi valabilitatea scrisorii medicale”, a mai explicat medicul Gheorghe Lascu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel