Consimțământul prezumat: va mări numărul donatorilor din România? EXCLUSIV

Dr Radu Zamfir
EXCLUSIV
Medicul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical, spune că oamenii care doresc se pot înscrie, din timpul vieții, în Registrul Național al Donatorilor de Organe exprimându-și clar opțiunea ca organele lor să fie recoltate după deces.

„Trecerea de la un consimțământ informat la un consimțământ prezumat ar aduce un plus de donatori. Poate că, la noi, societatea nu a fost pregătită", afirmă Radu Zamfir, chirurg și directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical.

Consimțământul prezumat înseamnă că organele unei persoane pot fi prelevate fără acordul familiei, fără ca aceasta să-și fi exprimat acordul din timpul vieții. În România s-a mai încercat introducerea acestui tip de acord, dar nu s-a reușit.

În opinia acestuia, „orice om, pe perioada vieții, mergând la un notar, poate declara că e de acord să i se preleve organele sale dacă el decedează". Înscrierea în acest Registru Național al Donatorilor de Organe, continuă medicul Zamfir, înseamnă că omul respectiv dă dovadă că înțelege ce presupune actul de donare.

Va crește sau nu numărul donatorilor?

„Avem în jurul nostru țări care trecând la consimțământul prezumat au avut o creștere semnificativă a numărului de donatori", adaugă Zamfir.

Acesta susține că mai sunt detalii legislative care pot fi puse la punct, armonizate. Dă și un exemplu: legea a împiedicat prelevarea de organe de la un deținut aflat în moarte cerebrală întrucât se afla sub jurisdicția MAI.

În ce privește noul proiect de lege a transplantului, Zamfir a afirmat că acesta se află, momentan, la Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel