Conjunctivita alergică sau rinita alergică. Diferența dintre cele două

 conjunctivita alergică – FOTO: Pexels@Karolina_Grabowska
Conjunctivită alergică se asociază, de cele mai multe ori, cu rinita alergică. Aceasta este declanșată de alergenii cu care organismul s-a familiarizat.

Conjunctivita alergică afectează persoanele sensibile la polen, în special, primăvara și vara. Medicul primar de alergologie și imunologie clinică, Loredana Vasile, oferă mai multe explicații despre conjunctivita alergică.

Cum se manifestă conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică este una din afecțiunile ocular care poate să apară atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Inflamarea membrane fine și transparente care se regăsește în suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor este numită conjunctivită. În momentul în care aceasta se inflamează, apare roșeața oculară.

”Conjunctivitele alergice sunt foarte deranjante și se manifestă prin lăcrimare, înroşirea ochilor, mâncărime, umflarea pleoapelor. În general, nu afectează vederea, apare doar o senzaţie temporară de vedere în ceaţă în cazul celor cu simptome severe. Conjunctivitei alergice i se asociază întotdeauna și rinita alergică”, explică medicul Loredana Vasile.

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de CIOCOLATĂ. Semnul că organismul tău strigă după AJUTOR

Cum apare conjunctivita alergică

În momentul în care sistemul imunitar începe să lupte împotriva factorilor poluatori, atunci se declanșează conjunctivita alergică.

Conjunctivita alergică este declanşată la întâlnirea cu alergenul la care organismul s-a sensibilizat în timp polen de ierburi, pomi sau buruieni, acarienii din praful de casă, mucegaiuri, epitelii de animale”, mai explică medicul specialist.

Prevenție

Conjunctivita alergică poate fi evitată prin evitarea ieşirii în natură în zilele cu concentraţie mare de polen, lacrimi artificiale pentru îndepărtarea alergenului care a intrat în ochi. Totodată, compresele reci pot ajuta la calmarea simptomelor. În plus, medicii recomandă evitarea frecării ochilor, pentru că astfel contribuim la agravarea mâncărimii.

Vezi și: Ce să faci când curge sânge din nas. Cauze, simptome și ce BOLI ascund

Simptomele conjunctivitei alergice

Simptomele conjunctivitei alergice pot fi confundate cu cele ale alergiilor. Astfel, este nevoie ca persoanele care prezintă:

- înroşirea ochilor

- pruritul puternic (senzaţia de mâncărime)

- inflamarea ochilor

- lăcrimarea abundentă

- strănutul

- secreţia nazală apoasă, trebuie să se prezinte la medic pentru a stabili un diagnostic exact.

Simptomele rinitei alergice

- tuse

- uneori oboseală şi slăbiciune

- strănut frecvent

- mâncărimi la nivelul ochilor /pielii

- nas care curge

- congestie nazală

Durată peste 2 săptămâni

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel