Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%

sarea - FOTO: Freepik@ ojosujono96
Acest condiment comun folosit de toată lumea crește riscul de dezvoltare a cancerului de stomac cu 40%. 

Un condiment comun poate crește riscul de cancer gastric cu 40%, sugerează un studiu. Nutriționiștii de la Centrul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care foloseau acest condiment cu moderație.

Dieta sărată, asociată cu cancerul de stomac

Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul gastric, dar acesta este unul dintre primele studii care arată legătura și la occidentali. Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, cauzând deteriorarea țesuturilor și ducând la mutații canceroase.

"Cercetarea noastră arată conexiunea dintre frecvența adăugării de sare și cancerul gastric și în țările occidentale" a declarat Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena și autor principal al studiului, potrivit studiului publicat în Springer Link.

Care este cantitatea de sare recomandată

Pentru multe persoane, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume ar putea veni ca o surpriză. FDA recomandă să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic - ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță de sare de masă.

Dar, deoarece multe produse alimentare conțin mai multă sare decât realizează oamenii și pentru că le place să adauge sare pe lângă aceasta, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, conform agenției.

Consumul excesiv de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.

Sarea - FOTO: Freepik

Aproape 500.000 de persoane incluse în studiu

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date cu 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.

Au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care foloseau multă sare aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care rar adăugau sare la mesele lor.

Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte alegeri de stil de viață, precum consumul de alcool și tutun. Consumul de alcool și fumatul au fost arătate a contribui semnificativ la riscul de a dezvolta cancer gastric, conform Societății Americane de Cancer.

Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric diagnosticate în America în 2024, estimează ACS. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor deceda.

Cancerul gastric, prognostic

Când este depistat devreme, cancerul gastric are o rată de supraviețuire ridicată - cineva cu cancer gastric în stadiu incipient are 75% șanse să trăiască timp de cinci ani, comparativ cu cineva fără cancer, conform NIH.

Dar dacă s-a răspândit, acea rată scade brusc la 35%. Mai rău, boala progresează rapid, simptomele fiind ușor trecute cu vederea.

Unele simptome timpurii includ balonare, deranjamente stomacale și indigestie.

De aceea, cercetători ca Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu, doresc să crească conștientizarea cu privire la aportul de sare, pentru a trage un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de sare.

"Cu studiul nostru, dorim să creștem conștientizarea efectelor negative ale consumului extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului gastric," a spus profesorul Kühn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel