Știai că data și grosimea primei...
Odată cu venirea sezonului rece, problemele de sănătate precum gripele, răcelile și alte infecții respiratorii devin tot mai frecvente. O alimentație sănătoasă, alături de o dozare adecvată de vitamine, poate întări sistemul imunitar și oferi protecție împotriva acestor afecțiuni.
Pentru a preveni infecțiile, este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos. Acesta include o alimentație bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate, evitarea aglomerațiilor, igiena riguroasă a mâinilor, hidratarea adecvată, odihna suficientă, aerisirea regulată a încăperilor, vaccinarea antigripală și purtarea măștii în spații aglomerate. Aceste măsuri simple contribuie semnificativ la menținerea sănătății pe durata iernii.
Flavia Crișan, farmacist șef, la Spitalul Victor Babeș Timișoara, explică pe pagina de Facebook a unității medicale cum putem preveni infecțiile din sezonul rece.
Vezi și: Vaccinul care oprește creșterea tumorilor. Are efect maxim în stadiile incipiente
"Pentru a stimula imunitatea, există mai multe combinații de vitamine și minerale:
Vitamina C + Zinc: este combinație foarte eficientă în prevenirea și tratarea răcelilor. Această combinație este recunoscută pentru beneficiile aduse sistemului imunitar, dar și pentru susținerea sănătății generale, în special în sezonul rece, când organismul este expus la un risc crescut de infecții respiratorii.
Ambele componente au proprietăți antioxidante și contribuie la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ, ceea ce poate ajuta în prevenirea și reducerea severității răcelilor și a altor infecții virale.
Vitamina C + E + Seleniu: combinația este puternică datorită proprietăților antioxidante care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, susținând în același timp sistemul imunitar și sănătatea generală.
Aceste trei componente lucrează împreună pentru a întări răspunsul organismului la infecții și pentru a preveni deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Această combinație este frecvent recomandată pentru susținerea sănătății în perioadele de stres și în sezonul rece.
Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Complexul de vitamine B: vitaminele din complexul B joacă un rol crucial în metabolismul energetic și în funcționarea sistemului nervos, ambele fiind importante pentru o imunitate robustă. Sunt 8 vitamine care ajută și la menținerea sănătății generale. Vitaminele din acest complex sunt adesea administrate împreună, deoarece ele colaborează în procesele metabolice și în menținerea echilibrului organismului.
Vitamina D + Calciu: Combinația este esențială pentru oase sănătoase și un sistem imunitar puternic.
Aceste vitamine și minerale lucrează adesea împreună pentru a obține rezultate optime, prin acțiunea antioxidantă care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, ce pot deteriora celulele și pot slăbi sistemul imunitar și, de asemenea, prin susținerea producției de celule imunitare.
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc însă o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ", explică Flavia Crișan, farmacist șef, la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Vitamine și minerale - FOTO: Freepik
Multe boli infecțioase tind să se răspândească mai mult în condiții de vreme rece, când oamenii petrec mai mult timp în interior, și să scadă în frecvență în sezonul cald, când indivizii ies afară și își ventilează locuințele. Cu toate acestea, mecanismele care determină aceste fluctuații rămân încă insuficient înțelese.
Este vorba despre temperatura scăzută, umiditatea scăzută sau aglomerarea în spații închise în timpul iernii? Identificarea factorilor care contribuie la sezonalitatea bolilor infecțioase ar putea deschide noi oportunități pentru măsuri preventive și ar putea sprijini dezvoltarea unor politici mai eficiente în gestionarea resurselor de sănătate publică.
Variabilitatea sezonieră în incidența bolilor infecțioase este influențată nu doar de susceptibilitatea populației și comportamentele acesteia, ci și de factori de mediu care joacă un rol semnificativ, potrivit National Library of Medicine.
Acești factori de mediu pot afecta disponibilitatea patogenilor, iar înțelegerea impactului acestora, precum și a altor stimulente, cum ar fi activitățile desfășurate în interior și aportul de vitamina D, poate contribui la îmbunătățirea măsurilor de prevenire și a strategiilor educaționale, în special pentru persoanele cu risc mai mare de infecție.
Este esențial ca populația să fie conștientizată cu privire la importanța ventilației adecvate a locuințelor și la avantajele unei activități mai mari în aer liber, expunerea la lumina naturală a soarelui având beneficii potențiale. De asemenea, menținerea unui nivel adecvat de vitamina D poate fi esențială în perioada de iarnă pentru a reduce incidența infecțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...