La vârsta a doua, prevenția...
Colita ulcerativă (CU) este o boală inflamatorie intestinală (BII) pe tot parcursul vieții, caracterizată prin inflamație și ulcere la nivelul colonului. Este un tip comun al bolii Crohn și duce adesea la diaree cu sânge și crampe abdominale. Pacienții se confruntă adesea cu crize și perioade de remisiune.
Colita ulcerativă (CU) este un tip de boală inflamatorie intestinală care afectează până la 1 din 250 de persoane în America de Nord și Europa, alături de boala Crohn. Inflamația debutează de obicei în rect, în apropierea anusului, și se poate răspândi la tot sau la o parte din colon.
Tipurile includ proctita ulcerativă, colita laterală stângă și pancolita. Poate fi ușoară, moderată sau severă, cea mai severă formă fiind colita ulcerativă fulminantă, care este rară și poate provoca complicații care pun viața în pericol.
Colita ulcerativă (CU) este o afecțiune cronică caracterizată prin simptome precum diaree, creșterea numărului de scaune, scaune bruște, tenesme și crampe abdominale ușoare. În timp, simptomele pot escalada până la CU moderată până la severă, incluzând scaune frecvente, sânge, mucus sau puroi în scaun, crampe severe în burtă, oboseală, pierdere bruscă în greutate, greață și febră.
Aproximativ jumătate dintre oameni prezintă simptome ușoare în timpul crizelor, în timp ce alții se confruntă cu febră frecventă, diaree cu sânge, greață și crampe abdominale severe. Aproximativ 25% dintre persoanele care au colită ulcerativă dezvoltă afecțiuni și simptome asociate care afectează alte părți ale corpului în afară de colon, cum ar fi dureri articulare, ochi roșii, arșiță sau mâncărimi și umflături dureroase, erupții cutanate sau ulcere pe piele.
Colita ulcerativă este o afecțiune complexă caracterizată de un răspuns imunitar hiperactiv, care poate provoca inflamații și leziuni tisulare. Printre factorii de risc se numără vârsta, rasa și etnia, genetica, microbiomul intestinal, stresul și dieta. Persoanele cu UC au diferențe în microbiomul intestinal în comparație cu cele care nu suferă de această afecțiune, iar stresul și dieta nu cresc riscul de a dezvolta UC, dar pot declanșa exacerbări ale simptomelor.
Aceasta poate duce la complicații precum anemia, cancerul de colon, osteoporoza, colangita sclerozantă primară, probleme de creștere și dezvoltare la copii și tratament de urgență în camera de gardă. Anemia poate rezulta din sângerarea severă din colon, în timp ce cancerul de colon crește riscul în funcție de localizarea și durata colitei ulcerative. Osteoporoza poate apărea din cauza răspândirii inflamației la oase și articulații, în timp ce colangita sclerozantă primară provoacă cicatrizarea ficatului.
La copii, această afecțiune poate limita funcția colonului, împiedicându-i să absoarbă nutrienți esențiali pentru creștere și dezvoltare. Pe lângă administrarea de medicamente pentru a trata CU, ei pot avea nevoie de vitamine pentru a obține nutrienții necesari, confrom Clinicii Cleveland.
Complicațiile de urgență ale colitei ulcerative includ deshidratare, perforație, sângerare severă, megacolon toxic și cheaguri de sânge. Deshidratarea apare atunci când organismul își epuizează fluidele, perforația este o urgență medicală care necesită tratament imediat, iar sângerarea severă poate necesita o transfuzie de sânge.
Megacolonul toxic apare atunci când colonul încetează să mai funcționeze, ceea ce duce la acumularea de materiale în interiorul colonului și la pătrunderea toxinelor în sânge. Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol, în funcție de localizare.
Colita ulcerativă este tratată cu medicamente și intervenții chirurgicale pentru a pune pacienții în remisiune sau pentru a menține remisiunea. Printre aceste medicamente se numără aminosalicilații, corticosteroizii, imunosupresoarele, medicamentele biologice și inhibitorii de Janus kinază. Aceste medicamente ajută la calmarea inflamației, la reducerea umflăturii și la ameliorarea simptomelor și trebuie administrate doar sub îndrumarea medicului.
Colita ulcerativă este o afecțiune cronică care poate duce la complicații grave, iar intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru aproximativ 30% dintre persoane și 20% dintre copii.
Pentru a reduce exacerbările, gestionați stresul dormind cel puțin șapte ore de somn, făcând exerciții fizice în mod regulat și găsind metode sănătoase de ameliorare a stresului, cum ar fi meditația. Evită alimentele declanșatoare, cum ar fi lactatele și alimentele bogate în fibre, și stabilește cu medicul tău un plan de masă personalizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...