Cât de normal este să te trezești pe...
"Rinichiul este un organ foarte complicat uneori", susține medicul urolog Rucsandra Manu.
Colica renală este o durere care apare atunci când o piatră blochează tractul urinar. În timp ce pietrele mici pot fi eliminate prin urină, pietrele mai mari necesită alte tratamente, cum ar fi intervenția chirurgicală.
"Durerea este paradoxală, nu este proporțională cu piatra, cu dimensiunea pietrei.
Pietrele mici, mobile, dor mai mult și dau acea colică renală cu durere care pleacă din regiunea rinichiului, din regiunea lombară, vine anterior, coboară spre vezica urinară.
La bărbat, uneori chiar iradiază până în testicul, la femei până în ovar pentru că există vase și nervi comune în procesul de formare din viața intrauterină, dar asta spuneam, asta face o piatră mică care vrea să se elimine și determină aceste obstrucții și este o durere paroxistică extrem de acută și prin blocaj, prin creșterea presiunii în cavități în momentul acesta.
E un dop, piatra devine un dop pentru urină și rinichiul datorită hiperpresiunii se dilată", a declarat Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
"Ce trebuie să știe pacientul foarte, foarte important în momentul respectiv e să nu bea lichide.
Deci când te doare rinichiul, când ai o colică renală nu trebuie să bei lichide.
Prima măsură de tratament este să nu mai bei lichide.
De ce? Pentru că consumând în acel moment lichide tu obligi rinichiul să producă urină ca să elimine cantitatea de lichide pe care o bei și în momentul acela dilatația crește și mai mult.
Dacă o zi reduci cantitatea de lichide atunci durerea se liniștește împreună cu antispastice, antiinflamatorii și al și alte medicamente, dar doar în perioada aceea și te duci repede la doctor.
Nu la farmacie! Pacientul trebuie să vină la medic, la medicul de familie, la medicul urolog, să efectueze o ecografie, să i se pună un diagnostic și după aceea să vedem dacă acea piatră are posibilități de eliminare spontană.
Cu tratament condus și urmărit de către medicul urolog.
Să știți și eu și toți colegii mei… e mult mai ușor să scriem o rețetă și să urmărim un pacient decât să facem o litotriție sau să operăm un pacient.
Deci nu trebuie să aibă teama că mă duc la urolog și urologul o să îmi spună trebuie să mă operez.
Nu! Avem posibilități terapeutice, medicamentoase, metode minim invazive, fără bisturiu, așa încât omul trebuie să vină liniștit la medic", a completat Rucsandra Manu.
Cel mai frecvent semn de avertizare a colicii renale este durerea intensă de flanc pe partea afectată a corpului, între coastele inferioare și șold. Această durere poate iradia spre spate, inghinal sau abdomenul inferior. Colica renală poate apărea în valuri și este adesea însoțită de greață și vărsături.
Alte simptome care pot apărea în combinație cu colica renală includ:
- Urinare dureroasă
- Sânge în urină.
- Urină tulbure.
- Modificări ale urinei, cum ar fi urină urină urât mirositoare, urină mai mult sau mai puțin decât de obicei sau o nevoie urgentă de a face pipi.
- Cristale în urină.
- Febră.
- Frisoane.
"Pietrele în rinichi și pe ureterul subjoncțional pot fi mai ușor tratate decât pietrele pe ureter.
Paradoxal da, pentru că mai jos încep și se suprapun cu repere ale coloanei vertebrale, cu apofizele vertebrale, cu oasele bazinului și în acea regiune este mai greu să facem intervenții de litotriție extracorporală. Prin dilatația mare a rinichiului este nevoie la un moment dat de stentarea pacienților, de montare a unor drenaje interne și suferința și a rinichiului și a pacientului este mai mare.
Sigur că da, uneori durerea v-am spus este o durere surdă, o durere de mijloc. Unele paciente mai în vârstă spun că este acea durere de șale. Dar este confundată cu afecțiunea coloanei vertebrale", a mai spus medicul.
În general, pacienții iau degeaba antiinflamatorii, stau cu durerea, piatra crește și distruge rinichiul și este mai mai greu de de tratat.
"Trebuie să ne obișnuim ca o dată pe an să ne facem un control medical cu:
- analize de sânge
- analize de urină
- o ecografie de aparat urinar
- o radiografie pulmonară
- la femei, un test Babeș Papanicolau
- la bărbați un PSA.
Nu mai ajungem cu afecțiunile în stadii avansate, complicate, care în primul rând determină o suferință pacientului mai mare, o suferință familiei și celor din jur și costuri mari pentru societate", a conchis medicul Rucsandra Manu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cât de normal este să te trezești pe...
De ce să adaugi o picătură de ulei de...
Excesul de minerale în organism poate...
Ceasul Apocalipsei avertizează că...
Cloratul este un compus chimic care...
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea...
AVC-ul poate fi provocat din motive...
Care sunt cele mai bune ceaiuri...