Colesterolul ridicat, asociat cu demența. Afectarea creierului, majoră și ireversibilă

colesterolul ridicat - FOTO: Freepik@Kerfin7
Colesterolul ridicat este asociat cu demența. Nivelurile ridicate de colesterol în vârsta mijlocie sunt asociate cu un risc crescut de Alzheimer și demență, iar testarea colesterolului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani ar putea contribui la reducerea acestui risc.

Un expert medical de frunte a avertizat că persoanele de vârstă mijlocie cu niveluri ridicate de colesterol au un risc crescut cu 40% de a dezvolta boala Alzheimer și demența în anii mai târzii. În contextul datelor îngrijorătoare furnizate de NHS, care arată că peste 944.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență, echivalentul a una din 11 persoane cu vârsta peste 65 de ani, cercetările arată o legătură directă între colesterol și riscul de declin cognitiv.

Dr. Avinash Hari Narayanan, lider clinic la London Medical Laboratory, a subliniat că nivelurile ridicate de colesterol în vârsta mijlocie sunt asociate cu un risc crescut de Alzheimer și demență, iar testarea colesterolului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani ar putea contribui la reducerea acestui risc. Cercetări recente arată că până la 40% din riscul de demență poate fi atribuit factorilor de risc modificabili, precum dieta.

Studii efectuate de Heart Research Institute UK arată că colesterolul LDL, cunoscut și sub numele de "colesterol rău", poate agrupa o proteină numită 'tau' între neuroni, contribuind la apariția demenței. Această legătură este considerată "categorică" de către Dr. Ashish Misra, care a condus cercetarea.

De asemenea, un studiu publicat în Neurology a identificat că nivelurile ridicate de colesterol din mijlocul vieții pot crește riscul de Alzheimer cu trei decenii mai târziu.

Vezi și: Cele șase semne ale infarctului. Medic, avertisment: Timpul este mușchi. Cu cât se pierde mai mult timp, cu atât mai mult mușchiul inimii poate muri!

Vârstnicii cu un nivel ridicat de colesterol, expuși riscului de demență

Un expert medical de frunte a avertizat că persoanele de vârstă mijlocie cu niveluri ridicate de colesterol au un risc crescut cu 40% de a dezvolta boala Alzheimer și demența în anii mai târzii. Această avertizare vine în contextul datelor îngrijorătoare furnizate de NHS, care arată că peste 944.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență, echivalentul a una din 11 persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Mai mult, Our Future Health a raportat că 54% dintre voluntari au fost descoperiți cu niveluri ridicate de colesterol total. Dr. Avinash Hari Narayanan (MBChB), lider clinic la London Medical Laboratory, a cerut testarea nivelului de colesterol pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani pentru a reduce șansele de a dezvolta boli neurodegenerative.

"Legătura dintre nivelurile ridicate de colesterol la vârsta mijlocie și debutul ulterior al demenței pare acum să fie dovedită. O bogăție de cercetări indică faptul că colesterolul crescut - sau chiar moderat - în vârsta mijlocie este asociat cu un risc crescut de boala Alzheimer sau demență vasculară.

Asta este extrem de semnificativ, deoarece măsurile preventive pentru aceste afecțiuni care schimbă viața au început tradițional doar mai târziu în viață. Acum putem testa oamenii în vârstă de 50 de ani și să evaluăm dieta și stilul lor de viață pentru a gestiona sau chiar reduce riscul viitoarei demențe și bolii Alzheimer”, a spus dr. Avinash Hari Narayanan, potrivit Mirror.

Vezi și: Trucul care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă. Sculptează talia și este gratuit

Colesterolul activează proteina din creier resposabilă cu declanșarea bolilor neurodegenerative

Dr. Narayanan a explicat legătura dintre colesterolul ridicat și creșterea riscului de demență, referindu-se la cercetarea efectuată de Heart Research Institute UK. Oamenii de știință au scris că LDL - cunoscut și sub numele de colesterol "rău" - "aglomerează o proteină numită 'tau' între neuroni, care traversează bariera hemato-encefalică și poate duce la demență".

"Institutul susține că până la 40% din riscul de demență al unei persoane poate fi atribuit factorilor de risc modificabili, cum ar fi dieta", a adăugat medicul.

Cercetarea a fost condusă de Dr. Ashish Misra, care a declarat că există o legătură clară între dietă și bolile neurodegenerative.

"Acesta este primul moment în care am putut spune categoric că există o legătură directă între ceea ce mâncăm și declinul cognitiv", a spus dr. Ashish Misra.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă pui busuioc sub pernă. Efectul pe care îl are acest obicei de Bobotează asupra somnului

Colesterolul ridicat la vârsta mijlocie crește riscul de demență

Demența - FOTO: Freepik@atlascompany

Dr. Narayanan a abordat și un studiu publicat în revista Neurology, care a identificat că nivelurile ridicate de colesterol din mijlocul vieții cresc riscul de a dezvolta boala Alzheimer la trei decenii mai târziu.

"Îngrijorător, această cercetare a constatat și că colesterolul moderat crescut în vârsta mijlocie a fost asociat cu un risc crescut pe termen lung de Alzheimer", a mai subliniat dr. Narayanan.

În mod specific, concluziile au arătat că valorile de colesterol din mijlocul vieții mai mari de 220 mg/dl (5.6 mmol/L) au crescut riscul de a dezvolta Alzheimer la trei decenii mai târziu.

"Tradițional, nivelurile de colesterol peste 240 mg/dl (6.2 mmol/L) au fost considerate ridicate, așa că acest nivel este îngrijorător de scăzut", a spus medicul.

Într-un alt studiu, cercetătorii au monitorizat nivelurile de colesterol ale a 8.845 de participanți între 1964 și 1973, când aceștia aveau între 40 și 44 de ani. Au fost studiați din nou în anii 2000. Rezultatele au sugerat că prezența mai multor factori de risc cardiovascular la mijlocul vieții le-a crescut "substanțial" riscul de demență în ultimii ani.

"Fumatul, hipertensiunea, colesterolul ridicat și diabetul în mijlocul vieții au fost fiecare asociate cu un risc crescut de 20 până la 40% de demență în anii ulteriori, cu colesterolul ridicat și diabetul fiind cele mai semnificative factori de risc", a adăugat Dr. Narayanan.

Demența, prevenție

"Pentru a reduce riscul de declin cognitiv, trebuie luate măsuri înainte de apariția nivelurilor ridicate de colesterol. Modificările comportamentale și schimbările de stil de viață sunt esențiale pentru a aborda epidemia de demență", a mai spus Dr. Narayanan.

Vezi și: Boala pe care o poți face dacă te trezești devreme. Este gravă cu implicații majore

Cum să reduci colesterolul

NHS a oferit sfaturi utile cu privire la cele mai bune modalități de a reduce colesterolul:

- Limitarea consumului de grăsimi - reducerea consumului de alimente care conțin grăsimi saturate, cum ar fi cârnații, prăjiturile, smântâna și brânza tare. În schimb, alegeți pește gras, orez brun, nuci, fructe și legume.

- Exerciții mai multe - încercați să faceți cel puțin 150 de minute de exerciții pe săptămână.

- Renunțarea la fumat - fumatul poate crește colesterolul și riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și cancer.

- Reducerea consumului de alcool - evitați să beți mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel