Știai că data și grosimea primei...
Toată lumea trebuie să-și monitorizeze nivelul de colesterol, chiar și la o vârstă tânără. Nivelul optim de colesterol total este de 150 mg/dL, dar problemele încep să apară când acesta depășește 200 mg/dL sau când colesterolul LDL ajunge la 130 mg/dL sau mai mult. Un nivel ridicat de colesterol LDL poate duce la îngustarea și pierderea elasticității arterelor, îngreunând astfel circulația sângelui bogat în oxigen către organe și mușchi.
Acest lucru poate declanșa afecțiuni severe precum hipertensiunea arterială, boala arterială periferică, boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Gestionarea colesterolului ridicat implică menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat, toate acestea contribuind la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Când ai colesterolul ridicat, poți dezvolta afecțiuni precum hipertensiunea arterială, boala arterială periferică, boala coronariană și accidentul vascular cerebral. O altă afecțiune pe care poate nu o realizezi că poate fi agravată de colesterolul netratat este guta. Deși guta este asociată cu niveluri ridicate de acid uric în sânge, guta și colesterolul ridicat sunt ambele asociate cu modul în care organismul tău metabolizează alimentele, în special grăsimile.
Legătura dintre colesterolul mărit și gută - FOTO: [email protected]
Guta este o formă de artrită care se dezvoltă atunci când rinichii nu pot gestiona excesul de acid uric din sistemul tău. Un atac de gută apare atunci când cristalele de acid uric se formează și se depun în articulații, de obicei în degetul mare de la picior. Atacurile de gută pot dura o săptămână sau două și pot fi destul de dureroase pentru cei care suferă de această afecțiune.
Nivelurile ridicate de lipide în sânge sunt legate de mai multe atacuri de gută. Un articol din 2019 din BMJ a studiat 68 de pacienți cu gută - unii aveau colesterol și trigliceride ridicate, în timp ce alții aveau niveluri normale de lipide. Persoanele cu colesterol ridicat au avut semnificativ mai multe atacuri de gută decât cele cu niveluri normale de colesterol.
În mod similar, nivelurile ridicate de trigliceride cresc și ele riscul de a avea mai multe atacuri de gută. Un studiu din 2022 din Journal of Personalized Medicine a comparat datele de sănătate a peste 16.000 de persoane care aveau gută cu peste 66.000 de persoane care nu aveau. Persoanele cu gută aveau cu 50% mai multe șanse de a avea și un istoric de colesterol ridicat decât persoanele fără gută.
Este posibil ca nivelurile ridicate de acid uric să poată crește riscul de a dezvolta colesterol ridicat, conform unui studiu din 2018 din International Journal of Cardiology. După ajustarea pentru vârstă, IMC, fumat și obiceiuri de băut, persoanele sănătoase care aveau niveluri ridicate de acid uric seric aveau mai multe șanse să vadă niveluri mai mari de colesterol LDL cinci ani mai târziu.
Guta este adesea legată de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Obezitatea, boala cronică de rinichi și psoriazisul pot crește riscul de gută. Controlul gutei sau limitarea acidului uric din corp începe cu examinarea purinelor din dietă. Alimentele zaharoase (în special siropul de porumb bogat în fructoză), organele, carnea roșie și unele fructe de mare conțin purine care sunt descompuse în urat. Poți ajuta rinichii să filtreze excesul de acid uric prin consumul de apă din abundență.
Gestionarea atât a gutei cât și a colesterolului ridicat necesită menținerea unei greutăți sănătoase, mai ales deoarece obezitatea poate crește nivelurile de acid uric din corp. De asemenea, sunt recomandate exercițiile fizice regulate pentru a controla guta și colesterolul ridicat. Fumatul agravează ambele afecțiuni.
Unele băuturi alcoolice conțin purine, dar alcoolul împiedică și capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric din sistem. Alcoolul crește, de asemenea, nivelurile de colesterol și, în cele din urmă, slăbește capacitatea ficatului de a metaboliza colesterolul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...