Colesterolul: care este subclasa cea mai dăunătoare pentru sănătate

Colesterol
Colesterolul este cunsocut ca fiind cauza „tuturor relelor”, atunci când vine vorba despre bolile cardiovasculare. Dar cercetătorii spun că doar o subclasă al LDL este dăunătoare.

O nouă cercetare de la Universitatea Ohio arată că o anumită subclasă de lipoproteine cu densitate mică (LDL), cunoscută și sub denumirea de „colesterol rău”, este un predictor mult mai bun al potențialelor atacuri de cord decât simpla prezență a LDL, care adesea este incorectă.

Prezența LDL este considerată un indicator pentru riscul potențial de atacuri de cord sau boli coronariene, dar studiile au arătat că aproximativ 75% dintre pacienții care suferă de atacuri de cord au niveluri de colesterol care nu indică un risc ridicat pentru un astfel de eveniment. Cercetările realizate de Universitatea Ohio, profesor distins dr. Tadeusz Malinski și cercetătorul Dr. Jiangzhou Hua în Laboratorul de Cercetări Nanomedicale al Universității Ohio arată că dintre cele trei subclase care cuprind LDL, doar una provoacă daune semnificative, arată sciencedaily.com.

"Studiile noastre pot explica de ce o corelație a colesterolului total cu un risc de atac de cord este rară și înșelătoare", a spus Malinski. "Aceste orientări naționale pot subestima serios efectele nocive ale colesterolului LDL, în special în cazurile în care conținutul subclasei B în totalul LDL este mare (50% sau mai mare)."

Subclana de LDL dăunător

Echipa Malinski a folosit nanosenzorii pentru a măsura concentrația de oxid nitric și peroxinitrit în endoteliu stimulat de subclase LDL și a raportat concluziile într-un studiu publicat în numărul actual al International Journal of Nanomedicine. S-a constatat că subclasa B a LDL este cea mai dăunătoare pentru funcția endotelială și poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei. Prin urmare, nu este cantitatea totală de colesterol LDL de vină, ci mai degrabă concentrația subclasei B față de celelalte două, subclasa A și subclasa I, cea care trebuie utilizată pentru a diagnostica ateroscleroza și riscul de atac de cord.

"Înțelegerea acestui lucru ar putea duce la îmbunătățirea acurateții diagnosticului pentru evaluarea ratelor de boli cardiovasculare", a spus Malinski. "Analiza amestecului de subclase LDL poate oferi un model bazat pe parametri pentru un diagnostic medical timpuriu de estimare a riscului de boli cardiovasculare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel