Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Când vorbim despre colesterolul LDL, acesta este întotdeauna descris ca fiind rău sau dăunător. Și pe bună dreptate. Nivelurile ridicate ale acestei substanțe din sânge, care înfundă arterele, cresc riscul bolilor de inimă, principala cauză de deces în general. Cu cât puteți reduce colesterolul LDL (prin dietă, exerciții fizice sau medicamente), cu atât riscul de infarct este mai mic. Pentru supraviețuitorii infarctului, ghidurile naționale recomandă vizarea unui nivel de colesterol LDL mai mic de 70 miligrame pe decilitru, pentru a preveni un al doilea atac de cord.
Cu toate acestea, în ultimul an, două studii din revista Neurology au raportat un risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic (sângerare) la persoanele cu niveluri de LDL de 70 sau mai mici. Deși sună îngrijorător, o privire mai atentă asupra constatărilor poate pune aceste rezultate într-o altă lumină.
„Un lucru important de înțeles este că foarte puțini dintre cei din aceste studii luau medicamente pentru a reduce LDL”, spune cardiologul Dr. Robert Giugliano, profesor de medicină la Harvard Medical School„. Dintre cei cu niveluri de LDL de 70 sau mai mici, mai puțin de 3% luau medicamente care scad colesterolul. În schimb, nivelurile lor de LDL au fost în mod natural scăzute din diverse motive, dar cel mai probabil din motive genetice, dietă sau boală.
Majoritatea oamenilor din Statele Unite au niveluri de colesterol LDL netratate între 100 și 130. Nivelurile sub 70 sunt mai puțin frecvente. Într-unul dintre studiile de neurologie, care a fost realizat în China, aproximativ 13% din cei 96.000 de participanți au avut valori LDL de 70 sau mai puțin. În celălalt studiu, care a inclus aproape 28.000 de femei din SUA în studiul pentru sănătatea femeilor, doar 4% dintre participanți au avut valori LDL de 70 sau mai mici.
În ambele studii, valorile scăzute ale LDL au fost asociate cu o probabilitate mai mare de accident vascular cerebral hemoragic. Unii cercetători speculează (dar nu pot dovedi) că nivelul scăzut al colesterolului poate slăbi integritatea pereților vaselor de sânge, făcând mai mare riscul să se rupă și să sângereze.
Cu toate acestea, accidentele vasculare cu hemoragie sunt mult mai puțin frecvente decât accidentele vasculare cerebrale ischemice, care reprezintă aproximativ 87% accidentele vasculare cerebrale în Statele Unite și alte țări occidentale, subliniază dr. Giugliano. (În China și alte țări asiatice, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt ischemice, dar accidentele vasculare care sânerează sunt mai frecvente decât în vest, reprezentând până la 40% din totalul accidentelor vasculare cerebrale.)
„Concluziile acestor două studii nu sunt relevante pentru persoanele care iau statine sau alte medicamente care scad colesterolul pentru a reduce LDL-ul”, subliniază el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...