Colesterol și carne. Care sunt cele mai bune proteine pentru inima ta

Carne rosie și grăsime
Colesterolul pare să fie influențat de tipul de carne pe care-l consumăm și că proteinele animale nu sunt tocmai bune pentru inimă, arată un nou studiu. 

Un studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition a stârnit interesul când a raportat că, de fapt, carnea roșie și cea albă au un efect similar asupra lipoproteinei cu densitate scăzută - colesterolul „rău” LDL -, care este asociat cu un risc crescut de boli cardiace, potrivit Harvard Medical School.

Carne roșie, carne albă sau fără carne?

Studiul a examinat dacă nivelul de colesterol a fost diferit după consumarea dietelor bogate în carne roșie, în comparație cu dietele cu cantități similare de proteine din carne albă sau surse care nu sunt din carne (leguminoase, nuci, cereale și produse din soia). De asemenea, a analizat dacă rezultatele au fost afectate de cantitatea de grăsimi saturate din fiecare dietă.

113 bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, au participat la studiu. Fiecare participant la studiu a fost repartizat la întâmplare fie unei diete bogate în grăsimi saturate, fie unei diete sărace. Apoi, timp de patru săptămâni fiecare, în ordine aleatorie, au consumat proteine din carne roșie, din carne albă sau din surse care nu sunt din carne.

Toate alimentele consumate în timpul studiului au fost furnizate de cercetători (cu excepția legumelor și fructelor, pentru a asigura prospețimea în momentul consumului). Pentru a reduce șansele ca alți factori care ar afecta nivelul colesterolului, participanților li sa solicitat să își mențină nivelul de activitate inițial și să se abțină de la alcool. Au fost, de asemenea, sfătuiți să își mențină greutatea în perioada de studiu, iar caloriile lor au fost ajustate dacă greutatea lor a fost modificată.

Același efect

Studiul a descoperit că colesterolul LDL a fost semnificativ mai mare după consumarea dietelor din carne roșie și carne albă, comparativ cu dieta fără carne. Acest rezultat a fost identic, indiferent dacă dieta era bogată sau scăzută în grăsimi saturate, deși dietele bogate în grăsimi saturate au avut un efect nociv mai mare asupra nivelului de colesterol LDL decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi saturate. Lipoproteina de înaltă densitate (HDL, sau colesterolul „bun”) nu a fost afectată de sursa de proteine.

Deși izbitor, studiul are o serie de limitări. Dimensiunea studiului, 113 participanți, a fost mică; durata a fost scurtă (doar 16 săptămâni); și a existat o rată de abandon relativ a participanților. De asemenea, studiul nu a inclus carne prelucrată, cum ar fi cârnați sau slănină, care sunt cunoscute a fi deosebit de nocive pentru sănătatea inimii sau carnea de vită hrănită cu iarbă, care este adesea oferită ca o opțiune mai sănătoasă pentru carnea roșie.

Proteinele pe bază de plante, mai bune

Proteinele care nu sunt din carne au un efect benefic asupra colesterolului, după cum afirmă autorii studiului, „Rezultatele prezente sunt în concordanță cu studiile anterioare ale modelelor dietetice bazate pe plante, lacto-ovo-vegetariene sau vegane, care raportează concentrații semnificative mai scăzute ale colesterolului total, LDL și HDL decât dietele, inclusiv proteinele animale.”

Ghidul dietetic 2015-2020 susține modele dietetice sănătoase pe bază de plante precum dieta mediteraneană sau dietele vegetale.

Acest studiu a analizat sursele de proteine pe bază de plante, iar dietele pe bază de plante pot oferi toată proteina necesară pentru o sănătate optimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel