O boală tăcută și devastatoare,...
„Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) face presiuni, pe diferite canale, pentru blocarea unei legi care ar readuce normalitatea în sistemul sanitar. Invocând drepturi câștigate, de parcă ar vorbi despre victoriile dintr-un război de cucerire, conducerea OBBCSSR încearcă să speculeze în folos propriu ambiguitatea unor prevederi legislative adoptate înainte de intrarea României în Uniunea Europeană", arată Biroul executiv de la Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), într-un punct de vedere publicat în săptămânalul Viața Medicală.
Evident că între medicii și biochimiștii care participă la punerea diagnosticului sau între medicii și inginerii care cooperează la aplicarea tratamentului în unele cazuri nu este niciun război, susțin reprezentanții medicilor bucureșteni.
„În spatele acestei campanii se ascund interesele celor care vor să conducă secții de spital - laboratorul clinic. Adică sunt câteva zeci de persoane, nu o întreagă breaslă, cei care luptă împotriva evidenței, a legislației europene, a normalității. Parteneriatul între medici și celelalte categorii profesionale implicate în actul medical este consolidat pe parcursul unui secol de medicină modernă. Răspunderea este, însă, a medicului, parafa de pe actul medical nu poate fi a altui angajat care cooperează la diagnostic: nici a managerului de spital, nici a inginerului-șef, nici a contabilului fără de care nu s-ar putea finanța actul terapeutic", arată CMMB.
Reprezentanții medicilor subliniază că diferențele dintre profesiile implicate sunt foarte mari, așa că nu poate fi pus vreun semn de egalitate.
„Vorbim de o diferență de pregătire (șase ani, plus cinci-șase ani rezidențiatul, pentru medici, trei ani plus eventual un master pentru celelalte categorii), de curicula de studii, dar și de recunoașterea competențelor pe plan european, care implică sistemele de asigurări de risc, asistența de urgență, alte servicii reglementate la nivel comunitar. Toate sunt afectate de „originalitatea" acestei interpretări a unei legi pre-aderare. Nu mai spunem că OBBC ignoră pacienții, beneficiarii actului MEDICAL. Nu ingineresc, nu biochimic. N-am auzit pe nimeni să meargă la un consultație chimică și să solicite servicii de biologie în spitale sau policlinici. De aceea, credem că autoritățile de reglementare, ministerul Sănătății, comisiile parlamentare, legislativul vor rezista presiunilor făcute de Ordin", se arată în punctul de vedere.
Reprezentanții CMMB fac un apel la colegii de breaslă pentru a-și uni forțele în fața unor astfel de atacuri.
„Pentru medici, ar trebui să fie un semnal de alarmă. În timp ce diferiți veleitari din rândul nostru își atacă pe Facebook colegii, slăbesc solidaritatea și strică imaginea breslei în ochii publicului, în cazul altor categorii profesionale observăm coeziune. Orgoliile sunt lăsate deoparte, disputele interne nu sunt exportate în spațiul public. Chiar dacă au studiat mult mai mult decât colegii lor din laboratoare, medicii mai au de învățat, în sensul acesta", conchide Biroul executiv Colegiul Medicilor din Municipiul București, conform publicației Viața Medicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...