Colangita biliară primitivă, conf dr Bogdan Mateescu: studiile clinice și relația medic, pacient, industria farma

Conf univ dr Bogdan Mateescu, la dezbaterea despre colangita biliară primitivă. Foto: DC Medical
Conf dr Bogdan Mateescu a explicat, la dezbaterea despre colangita biliară primitivă, că studiile clinice sunt de fapt baza dezvoltării medicinei, și că relația dintre medic, pacient și industria farmaceutică (farma) este indisolubilă, dar trebuie să fie corectă și transparentă.

Conf. dr. Bogdan Mateescu, Manager Departamentul de Gastroenterologie, de la Spitalul Clinic Colentina, a arătat, la dezbaterea despre colangita biliară primitivă de la Conferința Națională a Pacienților cu Hepatită, că de la începutul istoriei medicinei evoluția tratamentelor s-a bazat pe studii clinice, chiar dacă în trecut acestea aveau o formă primitivă. Totuși, nu poate fi ignorat rolul lor în evoluția tratamentelor.

„Studiile clinice sunt importante, peste tot în lume. Gândiți-vă că de fapt toată istoria tratamentelor din cele mai vechi timpuri și până astăzi a fost din studii clinice, dacă vreți, studii clinice primitive. Dar așa a apărut progresul. A fost încercat un lucru, o dată, de două ori, oamenii au văzut că merge, au mers mai departe cu el, l-au dat și celei de-a patra persoane. Sau au văzut că nu merge, au văzut că se întâmplă ceva rău, au abandonat respectivul preparat, care a fost reluat sau nu ulterior, în alte condiții. Așa se întâmplă și astăzi", a explicat conferențiarul.

Dar asta nu înseamnă că pacienții, fie ei cu colangita biliară primitivă sau orice altă boală, doar astfel sunt tratați, atrage atenția dr Bogdan Mateescu.

„Eu reprezint un serviciu de gastroenterologie care are multe studii clinice. Și studiile clinice sunt indubitabil nu bune, ci esențiale. Dar noi nu tratăm pacienții prin studii clinice în primul rând, și bineînțeles că nimeni nu a vrut să insinueze chestia asta. Trebuie să discutăm despre studii clinice, dacă doriți, că ele trebuie acceptate de noi toți, pentru că sunt un lucru foarte bun, sunt o mașină nouă. Îți iei o mașină nouă sau nu? Nu o să mergem toi cu Volga din anii '70 pentru că, da domnule, pe aia o știm, că are un volan așa și mergi ușor cu ea. O să acceți și cutie de viteză automată, o să accepți și aer condiționat, și o să accepți, eu știu, tot felul de trăsnăi, automobile electrice, da?! Astea sunt studii clinice. Le accepți, vei avea mai repede posibilitatea să te bucuri de ele, chiar dacă nu toate merg mai departe. Iar pentru unii dintre pacienți (nr. care nu răspund la terapiile clasice) sunt esențiale. (...) Sunt parte din îngrijirea modernă a noastră. Fără ea, de unde vreți dumneavoastră miliardele astea (n.r. costul dezvoltății unui medicament nou)?", a explicat dr Bogdan Mateescu.

De ce nu trebuie să blamăm farma

Mai mult, a arătat specialistul, trebuie să înțelegem că, despre orice boală am vorbi, nu doar despre colangita biliară primitivă, relația dintre pacienți, medici și industria farmaceutică (farma) este și trebuie să fie privită ca o masă rotundă, unde partenerii au nevoie vitală unii de alții, și unde relațiile trebuie să fie deschise și corecte.

„Noi blamăm toți industria farmacetutică. Se spune, nu fără motiv, se publică la sfârșitul anului niște chestii cu câți bani a luat nu știu ce doctor. Stați, domnule! Dacă ai luat banii ăia de la farma că ți-au dat ție o valiză cu bani, ai o problemă, și trebuie să răspunzi. Acești oameni ne fac deservicii tuturor. Dar cum credeți dumneavoastră că se poate fără farma? Dacă noi râdem de farma, păi noi nu trebuie să ne întâlnim aici, în sală, haideți în curte acolo, că nu costă. Nu costă cercetarea medicală. Dacă putem fără medicamente, dacă eu aș putea să vă dau dumneavoastră numai ceai de mușețel, pentru orice aveți dumneavoastră, atunci nu avem nevoie de farma. Farma are nevoie de noi, pentru că dacă nu are cui să vândă medicamentele, atunci de ce să intre în businessul ăsta? Se apucă de armament, se apucă de jocuri de noroc, sunt alte domenii mult mai profitabile. Doctorii, de ce nevoie avem de doctori? Putem fiecare dintre noi să citim pe internet. Dar o scoatem la capăt? Nu! Și bineînțeles, noi toți suntem pacienți! Dacă n-am fi pacienți, nu s-ar mai povesti! Prin urmare aceste cerc, masă rotundă - pacienți, farma și doctori - depind unii de alții. A te apuca să lichidezi vreunul dintre termenii ăștia înseamnă să-ți tai craca de sub picioare", a punctat conf dr Bogdan Mateescu.

Iată care sunt simptomele colangitei biliare primitive și cum este tratată boala în România:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel