Cojile de lămâie: O sursă uitată de antioxidanți și fibre. 7 motive să nu mai arunci cojile de lămâie la gunoi

coaja de lamaie Foto: Freepik
coaja de lamaie Foto: Freepik
coaja de lamaie Foto: Freepik
coaja de lamaie Foto: Freepik
  • coaja de lamaie Foto: Freepik
  • coaja de lamaie Foto: Freepik
Descoperă beneficiile uimitoare pentru sănătate ale cojilor de lămâie, de la îmbunătățirea sănătății orale și a inimii la un aport mare de vitamina C pentru sistemul imunitar.

Coaja de lămâie, adesea aruncată, conține compuși bioactivi care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. O lingură (6 grame) oferă 3 calorii, 1 gram de carbohidrați, 1 gram de fibre, 0 grame de proteine, 0 grame de grăsimi și 9% din valoarea zilnică vitamina C. Coaja de lămâie conține, de asemenea, cantități mici de calciu, potasiu și magneziu. D-limonenul, un compus care conferă lămâii aroma sa caracteristică, se găsește, de asemenea, în coajă și poate contribui la multe dintre beneficiile pentru sănătate ale fructului.

Poate sprijini sănătatea orală

Cariile dentare și infecțiile gingivale sunt boli orale comune cauzate de bacteria Streptococcus mutans. Coaja de lămâie conține substanțe antibacteriene care inhibă creșterea microorganismelor. Cercetătorii au identificat în coaja de lămâie patru compuși cu proprietăți antibacteriene puternice, iar un studiu în eprubetă a constatat că extractul de coajă de lămâie combate activitatea Streptococcus mutans, dozele mai mari fiind mai eficiente.

Vezi și: Acidul citric: de la metabolismul energetic la prevenirea pietrelor la rinichi. Cum diferă sursele artificiale de cele natural

Bogată în antioxidanți

Coaja de lămâie este bogată în antioxidanți, inclusiv D-limonen și vitamina C, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare prin combaterea radicalilor liberi. Antioxidanții flavonoizi, cum ar fi D-limonenul, sunt legați de reducerea riscului de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2. Conform Healthline, aceasta  are o activitate antioxidantă mai puternică decât coaja de grapefruit sau de mandarine.

D-limonenul crește, de asemenea, activitatea enzimatică pentru a reduce stresul oxidativ, care este asociat cu deteriorarea țesuturilor și îmbătrânirea accelerată. Vitamina C din coaja de lămâie promovează sănătatea imunitară.

Poate avea proprietăți antimicrobiene și antifungice

Coaja de lămâie are potențiale proprietăți antimicrobiene și antifungice, așa cum s-a demonstrat în studiile în eprubetă. Aceasta a redus semnificativ creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice și a combătut ciupercile rezistente la medicamente care pot duce la infecții ale pielii. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Citește și: Cum să slăbești folosind dieta Atkins, o dietă slabă în carbohidrați. Cele 4 etape ale planului alimentar

Foto: Freepik

Poate stimula sistemul imunitar

Extractul de coajă de lămâie, bogat în flavonoide și vitamina C, poate îmbunătăți răspunsul imunitar. Un studiu de 15 zile a arătat răspunsuri imunitare îmbunătățite la peștele deshidratat folosind coajă de lămâie. O trecere în revistă a 82 de studii a constatat că 1-2 grame de vitamina C pe zi reduc severitatea și durata răcelii comune cu 8% la adulți și cu 14% la copii.

Poate promova sănătatea inimii

Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea sunt factori de risc pentru bolile de inimă. Cercetările sugerează că compuși precum flavonoidele, vitamina C și pectina, principala fibră din coaja de lămâie, pot reduce riscul de boli de inimă.

Un total de14 studii au constatat că o creștere medie de 10 mg de flavonoide pe zi reduce riscul de boli de inimă cu 5%. D-limonenul, descoperit la șoarecii cu obezitate, a redus nivelul zahărului din sânge, al trigliceridelor și al colesterolului LDL, crescând în același timp colesterolul HDL. Suplimentarea cu pudră de lămâie a dus la reduceri ale tensiunii arteriale și ale colesterolului LDL.

Poate avea proprietăți anticanceroase

Coaja de lămâie are potențiale proprietăți de combatere a cancerului, inclusiv aportul de flavonoide care reduc riscul de cancer și vitamina C care stimulează creșterea celulelor albe din sânge, care elimină celulele canceroase mutante. D-limonenul, descoperit în studii în eprubetă și la șobolani, are proprietăți anticancerigene împotriva cancerului de stomac. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie considerat un tratament sau un leac pentru cancer, deoarece sunt necesare cercetări suplimentare. Consumul de flavonoide și vitamina C poate contribui, de asemenea, la prevenirea cancerului.

Poate trata pietre biliare

D-limonenul poate fi un potențial tratament pentru calculi biliari, o acumulare dură în vezica biliară. Un studiu efectuat pe 200 de persoane a arătat că 48% dintre cei cărora li s-a injectat un solvent de D-limonen au cunoscut o dispariție completă a calculilor biliari, ceea ce sugerează că ar putea fi o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală.

Are o mulțime de utilizări casnice

În plus, coaja de lămâie poate fi folosită într-o varietate de moduri, fie că este vorba de un produs cosmetic sau de un produs de uz casnic. Printre cele mai comune aplicații ale sale se numără următoarele:

Detergent universal. Coaja de lămâie și oțetul alb trebuie introduse în interiorul unui borcan cu capac, iar amestecul trebuie lăsat să se decanteze timp de câteva săptămâni. Cojile trebuie îndepărtate, iar soluția rămasă trebuie combinată cu apă în părți egale.

Deodorizant pentru frigider și coșul de gunoi. Cu scopul de a absorbi mirosurile, câteva coji de lămâie ar trebui să fie plasate în interiorul frigiderului sau pe fundul coșului de gunoi.

Detergent pentru oțel inoxidabil. Cu ajutorul cojilor de lămâie, răzuie orice pată prezentă pe obiectul pe care dorești să îl cureți după ce ai întins puțină sare pe el. De asemenea, nu uita să clătești după aceea.

Agent de curățare pentru fiebător. Pune în ceainic niște apă și coji de lămâie, iar apoi adu-o la punctul de fierbere. Acest lucru va elimina orice depuneri minerale care s-ar fi putut forma. Înainte de a clăti apa, ar trebui să o lași să se răcească câteva minute.

Exfoliant pentru corp. Masează amestecul pe pielea umedă după ce ai combinat zahărul, uleiul de măsline și coaja de lămâie care a fost tăiată mărunt. Când ai terminat, clătește corespunzător zona.

Mască pentru față. Pentru a crea o mască care să fie atât exfoliantă, cât și curățătoare pentru piele, combină făină de orez, pudră de coajă de lămâie și lapte rece.

Coaja de lămâie poate fi folosită în diverse moduri pentru a-i spori valoarea nutritivă. Poate fi adăugată la produse de patiserie, salate, iaurt, supe, băuturi, dressinguri, marinate, deshidratată, amestecată cu sare și piper pentru un condiment de casă sau adăugată în ceaiul cald sau în cocktailuri.

De asemenea, poate fi achiziționată sub formă de pudră sau confiate. Coaja de lămâie poate fi consumată proaspătă, deshidratată, congelată, pudrată sau acoperită cu zahăr. Cercetările arată că coaja de lămâie are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un conținut de fibre, vitamine și antioxidanți care susțin sănătatea orală, imunitară și cardiacă, putând avea chiar proprietăți anticancerigene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel