Coenzima Q10, o mare păcăleală: niciun efect la pacienții care iau statine

Dureri
Coenzima Q10 a fost apreciată ca fiind de ajutor pentru reducerea unor efecte secundare pe care le au statinele asupra mușchilor. Ultimele studii arată că a fost apreciată degeaba.

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanță asemănătoare vitaminei, produsă în mod natural de organism, necesară pentru producerea de energie în celulele musculare. De asemenea, este vândut ca supliment alimentar și oferit pentru capacitatea sa de a preveni efectele secundare asupra mușchilor, legate de administrarea statinele care scad colesterolul. Dar o nouă examinare nu găsește nicio dovadă pentru acel presupus beneficiu, potrivit Harvad Medical School.

Cercetătorii au combinat prin 431 de rapoarte publicate care implică statine și CoQ10. Au inclus doar șapte studii care au îndeplinit criterii specifice și care inclus studii care au comparat CoQ10 cu un placebo la adulții care au raportat dureri musculare în timp ce luau statine. (Aproximativ 10% dintre persoanele care iau statine raportează dureri sau dureri musculare, deși adevărata incidență a acestei probleme nu este în totalitate clară.)

Rezultatele reunite din cele șapte studii, care au inclus un total de 321 de persoane, nu au arătat niciun beneficiu pentru persoanele cu dureri musculare asociate cu statina, care au luat CoQ10. În plus, cei care iau CoQ10 erau mai puțin predispuși să continue să ia statine, în comparație cu cei care au luat un placebo. Revizuirea a fost publicată online în revista Atherosclerosis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel